Bekend danscafé in ‘t Straatje in Kortrijk gaat vroeger dicht: “Verplicht de sluiting of geef ons een echte kans”

Robert Vandaele van De Geverfde Vogel in mondmaskerloze tijden. © gf
Olaf Verhaeghe

De Geverfde Vogel, een van de populairste en bekendste danscafés in Kortrijk, sluit vanaf deze week om 2 uur ‘s nachts. Dat heeft zaakvoerder Robert Vandaele beslist nadat nogmaals werd bevestigd dat de uitgaansbuurt ‘t Straatje niet met sneltesten mag werken. Wie in De Geverfde Vogel wilde dansen, zou dat met een mondmasker moeten doen. “Het nachtleven kan niet opstarten met die maatregel. Laat ons ofwel verplicht sluiten en geef ons de nodige steunmaatregelen. Of geef ons een echte kans om ons werk veilig uit te voeren”, slaakt Robert een noodkreet.

De Geverfde Vogel is al decennia een begrip in de Kortrijkse uitgaansbuurt. Het populaire danscafé zit vaker wel dan niet tot ‘s ochtends vroeg bomvol. Dat zal de komende weken niet het geval zijn: zaakvoerder Robert Vandaele besliste immers om zijn nacht- en danscafé voortaan om 2 uur te sluiten. De reden? De coronamaatregelen die cafés als De Geverfde Vogel verplichten om met mondmaskers te werken op de dansvloer.

Sneltesten niet toegelaten

“Het nachtleven kan niet opstarten met de verplichte mondmaskers”, is Robert Vandaele stellig. “Veel van onze collega’s, niet alleen in Kortrijk maar ook daarbuiten, proberen het op een veilige manier te organiseren, maar ook zij ondervinden dat dansen met een mondmasker een complete grap blijkt te zijn.” Nochtans hadden de cafés in de Kortrijkse uitgaansbuurt ervoor gepleit om net als discotheken en nachtclubs met sneltesten aan de ingang te mogen werken. Alleen laat de wet dat niet toe: de controle daarop ligt te moeilijk.

Robert Vandaele voelt zich naar eigen zeggen machteloos. “Compleet machteloos ten opzichte van de verantwoordelijkheid die ons wordt opgelegd. Het getuigt in mijn ogen van een grote lafheid om de controle op de mondmaskers en het naleven van dat soort maatregelen door te schuiven naar de lokale besturen, de lokale politiediensten én ons als organisatoren of uitbaters in het nachtleven. Wij als behoeders van de nacht hebben er niet voor gekozen om de boeman te spelen in dit hele verhaal. Wij worden er alleen op afgerekend. Ik zou graag mijn werk doen, op een veilige manier, maar dit wordt ons tegen wil en dank verhinderd.”

De baas van De Geverfde Vogel slaakt dan ook een noodkreet richting de regering. “Laat ons verplicht sluiten met de nodige steunmaatregelen of geef ons een echte kans om ons werk op een veilige manier uit te voeren”, stelt hij. “Hoe het er nu voor staat, is het simpel: wie kiest om volledig als danscafé open te blijven, dreigt alles te verliezen bij een controle van de FOD Volksgezondheid. Wie ervoor kiest om te sluiten, raakt deze winter onmogelijk uit de kosten.”

Café blijft wel open

Voorlopig gaat De Geverfde Vogel dus vroeger dicht dan normaal: van woensdag tot en met zondag telkens om 2 uur. In afwachting van een echte heropstart van het nachtleven blijft het café open voor een gezellige avond aan tafel of in de buitenbar. “We zijn ook druk in de weer om enkele niet-dansgerelateerde evenementen te organiseren. En wie weet kunnen onze klanten toch eens op de lampenkappen komen slaan – een klassieker in De Vogel. Maar dan wel mét een mondmasker…”, zucht Robert.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.