Bejaarde landbouwer sterft op zijn geliefde tractor in Izenberge

Redactie KW

Zoon Patrick: “Het troost ons dat vader tot de laatste minuut gelukkig is geweest”.

Het overlijden van voormalig CVP-gemeenteraadslid, schepen en provincieraadslid Roger Dezeure (90) uit de Kazernestraat was een spijtig ongeval. “We hebben wel honderd keren gedacht dat er eens iets zou gebeuren, maar wij konden ons vader niet binnenhouden”, vertelt zoon Patrick.

Vorige woensdagavond was Roger Dezeure – zoals hij bijna dagelijks deed – bij zoon Frank op de hoeve wat kleine karweitjes aan het doen. Zijn geliefde tractor – waarmee hij zich graag verplaatste – had hij ondertussen in de hangar van zijn zoon gezet.

Vijver

Omstreeks 18u45 maakte hij aanstalten om naar huis te gaan om samen met zijn echtgenote Astrid (85) te eten. Hij reed achteruit uit de schuur maar naderde gevaarlijk dicht de vijver achter hem. Het gezin van zoon Frank aanschouwde het tafereel en merkte al snel dat er iets mis ging. Ze zagen hoe Roger verwoede pogingen deed om zijn tractor in ‘vooruit’ te krijgen, maar uiteindelijk in de vijver belandde en met zijn tractor achterwaarts over de kop ging.

“Acht minuten later was een dokter ter plaatse, tien minuten na het ongeval ook de brandweer van Lo”, vertelt zoon Patrick. “Vader werd ter plekke gereanimeerd en naar het ziekenhuis van Veurne overgebracht. We zijn nog bij hem geweest, maar ‘s nachts rond 2 uur is hij overleden.

Minzaam

Roger Dezeure stond in Izenberge bekend als een erg minzame en vriendelijke man, altijd welgezind ook, die – waar mogelijk – nog ten dienste van anderen stond. De nationale en lokale politiek bleven hem interesseren. En het maakte hem duidelijk gelukkig dat hij – zelfs op zijn leeftijd – nog in staat was om buiten kleine karweitjes te verrichten en op het veld of in de weide te zijn.

“Vader was gewoon altijd bezig”, vertelt zoon Patrick. “Wij hebben hem ontelbare keren gevraagd of hij op zijn leeftijd niet beter wat meer binnen zou blijven, maar er was geen doen aan. Vorig jaar is hij nog naar de pikdorsercross geweest. Hij was naar buiten ‘gezogen’. En graag onder de mensen. Beide zaken zijn ook zijn lang leven geweest. Het troost ons dat vader gestorven is al doen wat hij het liefste deed.”

65ste huwelijksverjaardag

Roger Dezeure en echtgenote Astrid vierden vorig jaar nog hun 65ste huwelijksverjaardag. Van Roger wordt komende woensdag 9 juli om 10u30 afscheid genomen in de Sint-Mildredakerk van Izenberge.

(AB-GF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.