Beitemnaar exposeert vondsten uit de frontstreek

Branco Lannoy is gefascineerd door geschiedenis en archeologie. Ondertussen heeft hij een uitgebreide verzameling van objecten afkomstig uit beide wereldoorlogen. Volgende week voor het eerst te bewonderen tijdens een expositie in de Sint-Lodewijkschool.

Branco met enkele van zijn vondsten uit de frontstreek, hij heeft ondertussen een hele verzameling en wil die graag aan de mensen tonen. (Foto SB) © STEFAAN BEEL

Tot vorig jaar studeerde Branco (18) technisch bouw aan VTI Roeselare. “Ik wou iets doen met geschiedenis en belandde zo aan de Universiteit van Gent waar ik archeologie studeer”, zegt Branco, “Het zou fijn zijn, mocht ik later in de regio opgravingen kunnen doen. Er zijn alleszins al belangrijke stappen gezet in de goede richting. Vroeger gebeurden de opgravingen voornamelijk door liefhebbers. Nu gaat men rapper gericht opzoekingen doen als men vermoedt dat er iets te vinden valt. Men heeft meer oog voor de historische waarde van bepaalde sites.”

Branco graaft al vier jaar naar objecten afkomstig uit beide wereldoorlogen. “Er ligt materiaal in mijn kamer, op rekken, in de gang, in de tuin en zelfs bij mijn opa. Ik heb obussen, maar ook stukken van granaten, loodjes, kogels, uniformen en noem maar op. Ik heb amper nog plaats voor nieuwe vondsten”, lacht hij. Branco toont zijn schatten op donderdag 5 en vrijdag 6 mei van 9 tot 12 uur in de Sint-Lodewijkschool. (Thomas Dubois)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.