https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Beide voorwaarden voor heropening terrassen vervuld

© BELGA/NICOLAS MAETERLINCK
© BELGA/NICOLAS MAETERLINCK
Redactie KW

Het Overlegcomité heeft woensdagnamiddag het licht op groen gezet voor de heropening van de terrassen op 8 mei. De verschillende regeringen hebben vastgesteld dat is voldaan aan de twee voorwaarden die eerder waren vooropgesteld: tegen 8 mei zal meer dan 80 procent van de 65-plussers gevaccineerd zijn en de toestand op intensieve zorg is vandaag beter dan twee weken geleden. Dat werd vernomen bij de woordvoerder van premier Alexander De Croo.

Dat de vaccinatiegraad zou worden gehaald, stond in de sterren geschreven. Voor de situatie op de afdelingen intensieve zorg werd geen cijfer vooropgesteld, maar moest sprake zijn van een duurzame verbetering.

Dat ligt anders voor verdere versoepelingen in juni, wanneer bijvoorbeeld de heropening van cafés en restaurants in beeld komt. Dan zou het aantal covidpatiënten op de intensieve zorg moeten gedaald zijn tot 500 patiënten.

Buitenplan

De heropening van de terrassen maakt deel uit van de elementen van het buitenplan die op 8 mei in werking treden. Het gaat om de afschaffing van de avondklok. Tussen middernacht en 5 uur ‘s ochtends komt er een samenscholingsverbod tot drie personen (of meer indien leden van hetzelfde gezin).

Evenementen, culturele voorstellingen en erediensten zullen buiten kunnen plaatsvinden met maximum 50 personen. Pretparken, professionele brocantes en rommelmarkten zullen opnieuw toegelaten zijn, net als georganiseerde buitenactiviteiten tot 25 personen en sportactiviteiten zonder publiek.

Voltijds contactonderwijs

Het elektronische Overlegcomité zette overigens ook het licht op groen voor de beslissing van de ministers van Onderwijs om vanaf 10 mei opnieuw naar voltijds contactonderwijs te gaan voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.

“Het Overlegcomité benadrukt dat het openhouden van scholen een essentiële doelstelling blijft, gezien dit een wezenlijke bijdrage levert tot het mentaal welzijn van jongeren”, luidt het.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.