Beheersplan voor Meulebeekse kapel krijgt vorm: “Dit kan uithangbord van de gemeente worden”

We herkennen v.l.n.r. Sandra Soetaert, Francky Demuynck, Koert David, Frederik Mahieu, Hilde Cottenie, schepen van Patrimonium Paul Demeulemeester, Rudiger Janssens en Goedrun Blomme voor de kapel. © Luc
Redactie KW

Wie met bouwkundig erfgoed te maken heeft, moet aan heel wat voorschriften en reglementeringen voldoen om het historisch nalatenschap te beheren. Daarom gaan Francky Demuynck en Hilde Cottenie, eigenaars van de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, niet over één nacht ijs. Samen met architectenbureau Avapartners, tuin- en landschapsburo Bossaert, Koert David en het agentschap Onroerend Erfgoed stemmen ze de plannen op elkaar af.

De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand is sinds 14 september 2009 erkend als bouwkundig erfgoed. De omgeving staat sinds 15 april 2004 gecatalogeerd als beschermd dorpsgezicht. Dat wil zeggen dat de eigenaar van het goed zich aan heel wat voorschriften dient te houden.

“Omdat we te maken hebben met beschermd erfgoed hebben we geen ogenblik geaarzeld om een beheersplan te laten opstellen”, duidt eigenaar Francky Demuynck. “Daarbij deden we een beroep op een architectenbureau, het agentschap Onroerend Erfgoed en een studiebureau voor groen- en omgevingswerken. Met een beheersplan in de hand word je begeleid voor de instandhouding van het erfgoed en krijg je heel wat tips bij het uitvoeren van onderhouds- en omgevingswerken. Bij grote werkzaamheden kan je dan een beroep doen op subsidiëring.

Lindebomen

Vorige week waren Goedrun Blomme en Rudiger Janssens van architectenbureau Avapartners, Sandra Soetaert van het tuin- en landschapsburo Bossaert en Koert David en Frederik Mahieu van het agentschap Onroerend Erfgoed te gast om alles nog eens grondig na te zien voor het beheersplan in een definitieve vorm te gieten. “Het is onze bedoeling om een visie op de toekomst uit te werken en vooral om de kapel zo goed als mogelijk weer in haar oorspronkelijke omgeving te plaatsen“, vertelt Sandra Soetaert. “Momenteel is het vooraanzicht vrij rommelig. We merken verschillende soorten beton, klinkers en kiezels. Ook het omgevingsgroen moet beter.”

We zouden ook graag de haag die naar het bivakhuis Miere leidt blijvend beschermen

De twee beschermde lindebomen aan de kaarsenkapel blijven behouden. “En we zouden ook graag de haag die naar het bivakhuis Miere leidt blijvend beschermen”, vult Sandra aan.

Daarnaast opteren ze voor zogenaamde fietsnietjes ter vervanging van de huidige fietsenrekken en zouden ze de zes parkeerplaatsen voor het kapelhuis wegwerken om het plein voor de kapel op die manier optimaal als ontmoetingsplaats te laten fungeren. Zitbanken kunnen voor comfort zorgen en de verblijfzone voor voetgangers en bezoekers nog accentueren.

Zo zou de omgeving van de kapel er kunnen uitzien.
Zo zou de omgeving van de kapel er kunnen uitzien.© Luc

Achter de kapel zou de parking aangelegd worden met verstevigd gazon of lavagazon en de Devebeek wordt afgezoomd door een landschappelijke haag. “Op die manier zijn we overtuigd dat de kapel werkelijk hét uithangbord van de gemeente wordt in het verlengde van het opgesmukte kasteel en het kasteelbos”, aldus Sandra Soetaert. “Deze realisatie is zeker haalbaar, vergt geen grote investeringen en kan met enige goodwill van de gemeente Meulebeke samen met de huidige eigenaar gerealiseerd worden.

Bedevaartsoord

De geschiedenis van de kapel gaat terug tot in 1715, het jaar waarin baron Nicolas De Beer, heer van Meulebeke, het oud Mariakapelletje in de Steenbossen laat vervangen door een nieuwe kasteelkapel. In 1756 wordt de kapel door Filips-Alexander De Beer herbouwd tot kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand. In datzelfde jaar komt het marmeren beeld van Onze-Lieve-Vrouw in de kapel te staan, een kunstwerk van beeldhouwer Lauwers uit Gent.

In 1772 laat kanunnik Joseph Ghislain De Beer de kapel met een voorportaal uitbreiden. Vijf jaar later wordt, op 25 maart 1777, wordt de kapel door de kanunnik ingewijd. Edgard Van Baveghem, oud-burgemeester van Meulebeke, voorziet het bedevaartsoord van een groter voorportaal en verfraait het interieur met grote muurschilderingen op doek. Na de dood van Edgard Van Baveghem bleef de kapel in handen van de familie Thienpont die de kapel een jaar geleden overmaakte aan Francky en Hilde, de bewoners van het kapelhuis.

(Luc Bouckhuyt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier