Beheersbare drukte in Kortrijkse winkelstraten: “Mensen volgen regels goed op”

Mensen hielden rechts aan tijdens het shoppen. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De winkels in Kortrijk mochten uitzonderlijk ook zondag de deuren openen. Het stadsbestuur hoopte zo de verwachtte mensenmassa wat te spreiden. Ondanks het feit dat veel winkels besloten toch niet te openen, lijkt dat plan gewerkt te hebben. Er heerste op zaterdag en zondag een gezellige maar beheersbare drukte in de Lange Steenstraat in het centrum.

“De winkels zijn nu exact zeven dagen open en we mogen spreken van een voorzichtig geslaagde eerste week”, aldus een tevreden Arne Vandendriessche (Team Burgemeester), schepen van Economie. “De meeste winkeliers laten we me weten tevreden te zijn. Er werd erg gericht geshopt door de mensen. Wat me vooral opviel was de discipline van de shoppers zelf. De regels werden goed opgevolgd.”

Lange rijen voor ijsjes

Die regels werden vooraf goed aangekondigd. Het winkelwandelgebied telt acht toegangspunten. Bij elke toegang staan er nadars om de ingang tot het gebied te onderscheiden van de uitgang. “Het gaat niet om echte poorten“, benadrukt de stad. “Leveranciers en bewoners ondervinden geen hinder.”

De toegangen worden bemand door twaalf stewards die de mensen wat meer uitleg geven over de richtlijnen en een oogje in het zeil houden. Bij hen kan je ook je handen ontsmetten. Afstand houden is uiteraard een must. Ook dat verliep vlot, zelfs in de ellenlange wachtrijen aan de twee ijssalons in het centrum.

Wie een ijsje wilde van het Wafelatelier moest aanschuiven tot halfweg het Overbekeplein. Ook hier hield iedereen afstand.
Wie een ijsje wilde van het Wafelatelier moest aanschuiven tot halfweg het Overbekeplein. Ook hier hield iedereen afstand.© AN

Fietsen is voorlopig nog toegestaan, al moet je wel achter de wandelaars blijven. Afstappen is dus aangeraden, zeker als het druk is. Geopende winkels wil ook zeggen dat de parkeerwachters van Parko weer aan de slag zijn. Betalen voor parking is sinds vorige week maandag weer overal verplicht, al werkte de stad deze week nog met een gedoogperiode. Er werden dus nog geen boetes uitgeschreven.

Bewuste keuze

De handelszaken namen binnenin de winkel hun eigen maatregelen. “We kozen er bewust voor ook zondag beveiliging te voorzien zodat we de bezoekers nog beter konden spreiden en de zelfstandigen extra omzet konden goedmaken. Redelijk wat winkels deden zondagmiddag open”, aldus schepen Vandendriessche. Zaken die gesloten bleven, kregen hun winkel wellicht niet op zo een korte termijn bemand. Toch reageren de meeste zaakvoerders positief op de maatregelen van de stad.

“Ik stond dit weekend constant in contact met de stewards en de politie. Alles verliep prima. Ik wil hen dan ook bedanken voor hun inzet en professionaliteit. Vandaag gaat de maandagmarkt open. Ook daar zijn we klaar om de marktkramers en de bezoekers veilig te ontvangen”, besluit de schepen.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier