Begrafenisondernemers openen funerarium met aula in historisch pand

Broers Nic en Tom Nuyttens lichten al een tipje van de sluier op.© BRU
Broers Nic en Tom Nuyttens lichten al een tipje van de sluier op.© BRU
Redactie KW

Het historische pand Bonaerde in de Luitenant-Generaal Gérardstraat in Kuurne krijgt binnenkort een nieuwe bestemming: het wordt een funerarium. Naast het rouwcentrum in Kortrijk opent Begrafenissen Geers nu ook een vestiging in Kuurne met ook een ruime aula.

Het historische pand, waarin een tijdlang Eigen Gift Eigen Hulp gevestigd was, krijgt eind 2022 een nieuwe bestemming. Nadat het gebouw enige tijd geleden via een online veiling aan de man werd gebracht, vond het al snel een nieuwe eigenaar. Broers Nic en Tom Nuyttens zijn afkomstig van Kuurne en zagen in het historisch gebouw de ideale locatie om er een tweede vestiging van Begrafenissen Geers in onder te brengen.

Ontmoetingsplek wordt afscheidsplek

“Wat ooit een ontmoetingsplaats was voor zovelen, wordt binnenkort een plek voor mensen om van hun dierbaren afscheid te nemen”, opent Tom. “Met deze nieuwe vestiging willen we rouwende families van Kuurne en omliggende gemeenten nog beter begeleiden om stijlvol en sereen afscheid te nemen van hun dierbaren.”

Daarnaast willen de broers er ook voor zorgen dat de historische waarde van het gebouw behouden blijft. “Ons huidige funerarium aan de Vlaanderenkaai in Kortrijk blijft. De nieuwe vestiging in Kuurne zal, behalve rouwkamers, ook een ruime aula met de nieuwste faciliteiten hebben. Daarnaast zal het toegankelijk zijn voor mindervaliden. Ook de invalswegen en ruime parkeermogelijkheden in de directe omgeving garanderen een vlotte bereikbaarheid.”

Het pand Bonaerde ademt een rijke geschiedenis uit en werd gebouwd begin jaren 1820 in opdracht van de familie Andries als een kalkbranderij. Eind jaren 1800 kreeg het een nieuwe bestemming en werd het omgevormd tot de bierbrouwerij en depot van de familie Andries. Het is een van de laatste stille getuigen van de vroegere industriële activiteit in het centrum van Kuurne.

Oom Rudy Raes

“Het gebouw met haar hoge plafonds van oude eiken balken biedt een stijlvol onderkomen voor het funerarium en de aula”, gaat Tom Nuyttens verder. “Het moet een plek worden waar mensen in alle rust en sereniteit kunnen afscheid nemen.”

Het gebouw heeft bovendien een speciale betekenis voor Nic en Tom Nuyttens. Hun oom Rudy Raes, de in 2018 overleden gewezen directeur van Eigen Gift Eigen Hulp, bracht er de kantoren van de sociale huisvestingsmaatschappij in onder. Deze kennis van het gebouw had zo zijn voordelen bij het plannen van de herinrichting. “We willen eind 2022 de deuren kunnen openen van onze nieuwe vestiging.”, besluit Tom.

Ook begrafenissen Geers kent reeds een rijk verleden en werd in de jaren 1900 opgericht door Arthur Geers als schrijnwerkerij die onder meer lijkkisten vervaardigde. Zijn zoon Joseph nam het bedrijf over na het plotse overlijden van zijn vader in 1921. Dat evolueerde kort na de Tweede Wereldoorlog naar een begrafenisonderneming in de hedendaagse zin van het woord. Onder John Geers nam de zaak een grote sprong en werd zij een gekende waarde tot ver buiten Kortrijk. Met Nic en Tom Nuyttens dient er zich een nieuwe generatie aan die samen met een team van gemotiveerde medewerkers de onderneming verder uitbouwen.

Een kijkje nemen kan online op www.begrafenissengeers.be/bonaerde . (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier