Begrafenis van Britse prins Philip heeft een Brugs tintje

The Grenadier Guards in september 2006 bij hun 350ste verjaardag in Brugge. Deze zaterdagnamiddag mogen zij de processie begeleiden van de royal funeral van prins Philip in Engeland. (Foto Stad Brugge)
The Grenadier Guards in september 2006 bij hun 350ste verjaardag in Brugge. Deze zaterdagnamiddag mogen zij de processie begeleiden van de royal funeral van prins Philip in Engeland. (Foto Stad Brugge)
Stefan Vankerkhoven

Op zaterdagnamiddag 17 april zijn de Grenadier Guards in de processie van de ‘royal funeral’ van Windsor Castle naar Saint George’s Chapel voorgegaan. De Britse prins Philip was van 1975 tot 2017 kolonel van dit regiment, dat in 1656 in Brugge gesticht werd.

Wijlen prins Philip was erg gehecht aan de Grenadier Guards, de persoonlijke lijfwacht van de Queen. Vandaar dat zij de eer kregen om het lichaam van de hertog van Edinburgh naar zijn laatste rustplaats te begeleiden. Op uitdrukkelijke vraag van prins Philip werd zijn doodskist in een zelf omgebouwde Landrover naar Saint George’s Chapel getransporteerd. Niet in een lijkwagen of koets.

Brugs tintje

De royal funeral kreeg zo een Brugs tintje, want de Genadier Guards zijn in 1656 door de Britse koning Charles II in Brugge gesticht, toen hij gevlucht was naar het vasteland. Er is een innige band met de Koninklijk Sint-Sebastiaansgilde, een schuttersgilde van handboogschutters in Brugge.

Gildelid Marc Lemahieu legt uit: “De katholieke kroonprins Charles II vluchtte in september 1651 uit Engeland, toen zijn leger verslagen werd door de republikeinse troepen van Olivier Cromwell. Hij vertoefde eerst twee jaar in Parijs en nadien twee jaar in Keulen.

“Toen Cromwell in oktober 1655 de oorlog verklaarde aan Spanje, zocht Charles II toenadering tot de Spaanse koning Felipe IV via de bemiddeling van de Spaanse landvoogd in Brussel. Hij mocht zich niet in Brussel of Antwerpen vestigen, maar wel incognito in Brugge verblijven. Op 2 april 1956 werd hieromtrent een pact gesloten: de Spanjaarden zegden de hulp toe van 6.000 Spaanse infanteristen voor de herovering van Engeland én vroegen de Engelse kroonprins om met uitgeweken Engelsen een nieuw leger samen te stellen.”

Zeven Torentjes

“De 26-jarige Charles II arriveerde met een klein gevolg op 23 april 1656 in Brugge en kwam via de Gentpoort de stad binnen. Hij werd er opgewacht door Lord John Anthony Preston, burggraaf van Tara, bij wie hij tijdelijk mocht logeren. De Ierse Lord Preston bewoonde het vroegere huis van Pieter Lanchals in de Oude Burg en was lid van de Sint-Sebastiaansgilde. Op 22 mei installeerde Charles II zich samen met zijn twee broers (de 16-jarige Henry Stuart, hertog of Gloucester en de 23-jarige James Stuart, Duke of York én de latere koning James III) in het Huis met de Zeven Torentjes in de Hoogstraat, dat toebehoorde aan de Spanjaard Juan Louis Loppez Gallo, latere hoofdman van de Sint-Sebastiaansgilde.”

Prins Philip bij zijn bezoek aan Brugge in 2006. (foto Stad Brugge)
Prins Philip bij zijn bezoek aan Brugge in 2006. (foto Stad Brugge)

Henry en Charles werden lid van de Sint-Sebastiaansgilde, die trouwens de wacht optrok aan het Huis met de Zeven Torentjes. Gedenkplaten in de binnentuin van de gilde en op de gevel van het huidig hotel Casselbergh herinneren aan de oprichting van de Grenadier Guards.

Prins Philip op bezoek bij de Brugse Sint-Sebastiaansgilde in 2006. (foto Stad brugge)
Prins Philip op bezoek bij de Brugse Sint-Sebastiaansgilde in 2006. (foto Stad brugge)

Oorspronkelijk hadden deze regimenten de naam First Guards, ze maakten deel uit van het royalistisch leger dat op 14 juni 1658 in Duinkerken de strijd verloor tegen Cromwell. Er bleef amper 800 man over. Pas een jaar later heroverden Schotse troepen Engeland en herstelden de monarchie…

In 1662 schonk Koning Charles II de Sint-Sebastiaansgilde 500 ponden uit dankbaarheid voor de gastvrijheid van de gilde en tot afkoop van zijn doodschuld, waarmee de gilde haar Koningskamer kon uitbouwen. Hij gaf de Bruggelingen in 1666 ook het eeuwigdurend visserijprivilege, dat hen toeliet om met 50 boten haring te vissen in de Engelse wateren.

Lijfwacht

De Grenadier Guards versmolten met The King’s Regiment of Foot Guards. Sinds hun overwinning in de slag van Waterloo in 1815 worden ze The First or Grenadier Regiment of Foot Guards genoemd. Deze Grenadier Guards zijn ook de persoonlijke lijfwachten van de Queen. Ze hebben in bijna elke grote campagne van het Britse leger gevochten…

Prins Philip, in het gezelschap van de toenmalige Belgische prins Filip, kreeg in 2006 van de Brugse burgemeester Patrick Moenaert een ets. (foto Stad brugge)
Prins Philip, in het gezelschap van de toenmalige Belgische prins Filip, kreeg in 2006 van de Brugse burgemeester Patrick Moenaert een ets. (foto Stad brugge)

Op vrijdag 8 en zaterdag 9 september 2006 vierden de Grenadier Guards hun 350ste verjaardag in Brugge, in aanwezigheid van prins Philip. 150 illustere lijfwachten van de Britse Queen staken het Kanaal over om feest te vieren in Brugge. Prins Philip onderbrak zijn vakantie in Balmoral Castle voor de officiële plechtigheden, aan de zijde van onze toenmalige prins Filip, de huidige Belgische koning.

Bij zijn bezoek aan Brugge in 2006 woonde prins Philip een schietdemonstratie in de Carmersstraat bij en kreeg hij een ets van de Sint-Sebastiaansgilde, waarna er een receptie was in de Brugse stadshallen en een concert van de Muziekkapel van de Grenadier Guards in het Concertgebouw.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.