Begraafplaats Sint-Pietersveld krijgt opknapbeurt

De veldkapel op Sint-Pietersveld.© Roland Van de Steene
De veldkapel op Sint-Pietersveld.© Roland Van de Steene
Redactie KW

De historische begraafplaats op het Sint-Pietersveld in Ruiselede, ter hoogte van café De Radio aan de Bruggesteenweg, wordt volledig heringericht. Dat project is deel van het landinrichtingsplan Wildenburg-Aanwijs en is een realisatie van de Vlaamse Landmaatschappij en de gemeentes Wingene en Ruiselede en Agentschap Onroerend Erfgoed.

De aanvraag voor de omgevingsvergunning is ingediend waarvoor nu een openbaar onderzoek loopt tot en met 3 april. De begraafplaats is sinds 2019 eigendom van Ruiselede. Het ontwerp voor de ingrijpende werken omvat drie zones, een ontmoetingszone, de historische begraafplaats en het urnenbos of de natuurlijke begraafplaats. Er komt een volledige omzoming met een kortgeschoren beukenhaag.

Ontmoetingszone

Vooraan wordt de open ruimte met de statige beuk ingericht als ontmoetingszone met bloemenweide, strooiweide, wandelpad en een ontvangstruimte met boomstammen als zitplaats. Het huidig bomenbestand op de begraafplaats wordt uitgedund en tussen de graven zullen varens en bodembedekkers aangeplant worden. De zone achteraan wordt een urnenbos met slingervormig aangelegde paadjes. Na de herinrichting zal Ruiselede het beheer en onderhoud op zich nemen.

Het waardevol funerair erfgoed wordt opgefrist. De 22 graftekens met erfgoedwaarde en het centrale monument worden gerestaureerd. De tekens worden rechtgezet of krijgen nieuw fundament voor de stevigheid, het metselwerk krijgt een oplapbeurt en scheuren en barsten worden verwijderd. Het Vlaamse Gewest en Ruiselede betalen deze ingrepen. De omgeving van de Veldkapel in Wingene wordt ook aangepakt en krijgt een kleine parkeerzone met drie vakken in gefundeerd gazon. (RV)

Meer info via de Vlaamse Landmaatschappij of via Frank Debeil (0492 34 82 24).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.