Begin nu aan je klimaattuin

Bert Vanden Berghe

De lente is er en dan lonkt al de zomer. Hoog tijd dus om wat tuinplannen te maken en nu al wat voorbereidingen te treffen. Met de vorige hete zomer nog in het achterhoofd is een klimaattuin aanleggen meer dan het overwegen waard. Hoe pak je dat aan, zonder in te boeten aan comfort?

Of de klimaatproblematiek je nu angst aanjaagt of niet… je kan niet ontkennen dat het weer de laatste jaren vreemde kuren heeft. Opvallend is wel dat er vandaag een grotere bewustwording is als het over ver vliegen gaat, er meer aandacht is voor groen in en rond huis, maar ook voor streekeigen groen in de (moes)tuin. Je kan er dus gif op innemen dat we de komende jaren met zijn allen weer veel meer in onze tuin zullen vertoeven. Dat is fijn, maar niet tijdens een hittegolf. Met enkele hele simpele én leuke ingrepen maak je dus zo je eigen verkoelende klimaattuin.

1. Overweeg een groendak

Wie een te kleine tuin heeft (of boze buren) voor een boom, kan een groendak overwegen. Klimplanten die langs een draadconstructie of pergola groeien zorgen voor natuurlijke schaduw. En je hebt ook meteen letterlijk het gevoel dat je in het groen zit. Klassiekers zijn blauweregen en clematis, maar durf ook eens hop te overwegen. De plant bloeit van mei tot oktober en verdwijnt daarna om het jaar daarop steviger terug te keren.

2. Ga voor vrolijke kleuren

Niets dat meer vakantie uitstraalt dan een kleurrijk terrasje. Wit stoot warmte af, maar door de felle lichtweerkaatsing heb je dan wel een zonnebril nodig als je op je terras zit. Beter kies je voor grijs of als je het iets kleurrijker wil voor pasteltinten of vrolijke kleuren als roze, groen en geel. Zet nog een palmboom of wat riet in een grote bloempot en je waant je zo in de tropen.

3. Creëer een buiborder

Zomerbuien kunnen stevig zijn. Een buiborder is de meest ecologische manier om water af te voeren in je tuin. Laat je terras of grasperk afhellen naar zo’n natuurlijke border. Graaf die zo’n 15 centimeter diep en maak die zo groot mogelijk. Probeer je regenwater ook zoveel mogelijk op te vangen en gebruik het om je planten water te geven in droge periodes.

4. Zaai een bloemenweide

Een egaal grasperk is misschien wel mooi om op te kijken, maar allesbehalve ecologisch. Koop zaden van kleurige kruiden of zaai een leuk bloemenmengsel. Klaproos, korenbloem, margriet en goudsbloem zijn goed voor de biodiversiteit én lokken de bijtjes. Een insectenhotel in de buurt is dan ook geen overbodige luxe.

5. Kies je materialen

Bekleed je gevel met hout, dat zorgt voor een verkoelend effect. Kies daarvoor Europees (en duurzamer) hout. Geef voor de aanleg van een pad de voorkeur aan kiezel of grind boven betonnen stenen. Kiezel of grind zijn veel meer waterdoorlatend. Met grasdallen kan je ook heel wat kanten uit.

Meer tips vind je in ‘Zakboek voor de klimaattuin’ van Marc Verachtert en Bart Verelst, uitgeverij Lannoo, 176 blz., 19,99 euro.

Begin nu aan je klimaattuin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier