Begin 2021 start bouw van nieuw Huyze Kenhoft dat anderhalf jaar later klaar moet zijn

Alle betrokkenen kijken uit naar de start van de werken. © TVW
Tom Van Houtte

Ten laatste in de zomer van 2022 verhuizen de bewoners van het Tieltse dagverzorgingscentrum Huyze Kenhoft naar hun langverwachte, definitieve onderkomen. Begin volgend jaar starten in de Deken Darraslaan de bouwwerken voor een nieuw complex, dat op de verdiepingen 16 assistentiewoningen zal tellen. Ook de omgeving wordt aangepakt.

De nood aan een nieuw dagverzorgingscentrum Huyze Kenhoft dateert niet van gisteren. Tot vorig najaar konden de senioren terecht in een ruime woning in de Volderstraat, die door de eigenaar werd verkocht. Kenhoft week noodgedwongen uit naar de benedenverdieping van het administratief centrum van het OCMW. Een hoogst tijdelijke oplossing, want ernaast komt – haaks op de Deken Darraslaan – een gloednieuw dagverzorgingscentrum dat plaats zal bieden aan ruim 40 gebruikers.

Groene omgeving

“Het gebouw zal in de toekomst baden in een natuurlijke omgeving, want er komt veel meer groen in het centrale deel van de zorgsite”, zegt Mathieu Van de Velde van Veld K, het Tieltse architectenbureau dat samen met de Maldegemse collega’s van AIKO het project uittekende. “Vanuit de Deken Darraslaan gaan voertuigen in één lus rond het domein worden geleid. Auto’s en parkeerplaatsen zullen naar de rand worden gedrukt.”

Er wordt haaks op de Deken Darraslaan gebouwd.
Er wordt haaks op de Deken Darraslaan gebouwd.© gf

Het dagverzorgingscentrum op de benedenverdieping krijgt drie leefruimtes en een polyvalente zaal die vooral voor de flatbewoners moet dienen. Aan de straatzijde komt ruimte voor de administratie en rustkamers. “De bewoners van de zestien serviceflats, gemiddeld 50 vierkante meter groot en allemaal met terras, bereiken die via een aparte toegang”, zegt Tom Van de Kerckhove van Veld K.

3,5 miljoen euro

Het stadsbestuur investeert 3,5 miljoen euro in het nieuwe Huyze Kenhoft en schreef in het huidige meerjarenplan 700.000 euro in voor de parkaanleg. “Dat zal allicht niet voldoende zijn, maar we menen ook aanspraak te maken op subsidies”, zegt bevoegd schepen Pascale Baert (Iedereen Tielt). “In een derde fase is ook de renovatie van Residentie Ampe met 30 serviceflats dringend aan de orde. Daarvoor hebben we 500.000 euro uitgetrokken.”

Voor het nieuw dagverzorgingscentrum werd al een omgevingsvergunning uitgereikt en momenteel is de aanbestedingsprocedure aan de gang. “De werken starten begin volgend jaar en Huyze Kenhoft zal tegen de zomer van 2022 instapklaar zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.