Beeuwsaertmolen zet de deuren open

We herkennen meester-molenaar Eddy Dejonckheere bij de Beeuwsaertmolen. (foto RB)
Redactie KW

Op zondag 17 oktober kan je tijdens de Open Molendag een bezoekje brengen aan de Beeuwsaertmolen in Bikschote. “De bezoekers leren er dat het bedienen van een molen niet zo eenvoudig is als het lijkt”, vertelt Eddy Dejonckheere.

Samen met Antoon Verstraete was Eddy Dejonckheere vijftien jaar meester-molenaar in de Beeuwsaertmolen. Maar na een operatie hield hij het bij het begin van de coronacrisis voor bekeken. Omdat Antoon echter in het buitenland verblijft, zal een gastmolenaar de bezoekers zondag ontvangen.

“In 1635 werd de molen van Bikschote opgericht, het was de enige molen in het dorp”, weet Eddy te vertellen. “In 1830 kelderde een blikseminslag de molen een eerste keer. In 1884 werd de familie Beeuwsaert eigenaar van deze molen. Op 22 april 1915 werd deze windreus tijdens de gasaanval op Steenstraete volledig vernield, maar die werd nadien heropgebouwd met stukken uit de Leenhoudermolen in Roesbrugge en de Blanckaertmolen in Leisele. Het werd een uniek stuk dat als korenwindmolen dienstdeed. In 1967 werd de molen nog maar eens gerestaureerd en maalvaardig gemaakt, maar tijdens een zware storm in de nacht van 2 op 3 januari 1976 brandde de molen bijna volledig plat. Tot 2005 bleef de ingestorte molenkast daar staan, maar toen werd de molen heropgebouwd en op 16 april 2010 kon hij definitief opnieuw op zijn sokkel geplaatst worden.”

Mooiste momenten

Samen met Antoon Verstraete werd Eddy Dejonckheere toen meester-molenaar. “Samen met Antoon volgde ik toen die cursus, met daarbovenop nog eens 200 uur stage op de molens in Leisele en Oostvleteren en in Knokke kregen we onze diploma’s. Telkens op de eerste zondag van de maand spanden we de zeilen voor de bezoekers en tussendoor openden we ook onze molen occasioneel voor geïnteresseerden”, aldus nog Eddy.

“Vooral de nieuwjaarsrecepties op onze molen blijven op ons netvlies gebrand, het waren de mooiste momenten uit ons molenaarsbestaan. Met een natje en een droogje konden we de talrijke bezoekers verwelkomen. In onze molenaarstenue, met de klassieke pet op, toonden we hoe het allemaal in zijn werk ging. Ik zou het alvast iedereen aanraden om tijdens de Open Molendag op zondag 17 oktober tussen 10 en 18 uur eens binnen te wippen in de Beeuwsaertmolen.” (RB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.