Beestige boel bij Vermaak Na Arbeid in Tielt

Op zondag 19 mei nemen de dieren het over bij Koninklijke Harmonie Vermaak Na Arbeid uit Tielt. Zij pakken met hun muziekkorps het Carnaval des animaux van Camille Saint-Saëns aan en maken er met Beestig Geestig een familievoorstelling van.

Koninklijke Harmonie Vermaak na Arbeid creëerde met Beestig Geestig een echte familievoorstelling. (foto LDW) © (foto LDW)

“We hebben in het verleden met Er was eens… al een familievoorstelling verzorgd”, legt voorzitter Rudi Ailliet van Vermaak Na Arbeid uit. “Dat werd toen goed onthaald en we zijn na ons filmconcert op zoek gegaan naar een nieuwe invalshoek voor zo’n familievoorstelling. Uiteindelijk kwamen we uit bij het Carnaval des animaux van de Franse componist Camille Saint-Saëns.”

Het werk werd geschreven in 1886 en is een 14-delige compositie waarin de toondichter verschillende dieren muzikaal verklankt. Zo passeren een leeuw, kangoeroes, vogels, een olifant, een zwaan en vele andere de revue. “Er is ook een prachtige finale, waarin alle dieren nogmaals hun opwachting maken. Gek genoeg was de componist zelf niet echt een fan van het werk,. Oorspronkelijk gaat het natuurlijk om een symfonisch werk, maar Vermaak Na Arbeid voert een arrangement voor harmonieorkest uit.”

Beeld en klank

Het orkest, onder de leiding van Bart Lagacie, is hard aan het repeteren voor hun voorstelling. “We hebben het geluk dat onze muzikanten er echt voluit voor willen gaan, wat niet altijd evident is. Daarnaast willen we onze voorstelling graag kindvriendelijk maken en zullen ervoor zorgen dat er niet alleen auditief, maar ook visueel heel wat te beleven valt. Daarom werken we samen met Jahon, gekend van vtmKzoom. Hij neemt het publiek op sleeptouw in een verhaal vol magie, waarbij we de compositie van Saint-Saëns als muzikaal decor gebruiken. Gedichten, liederen en danspasjes maken het geheel nog boeiender.”

Muzikale workshops

De kinderen kunnen ook zelf een plaatsje krijgen in de voorstelling. Daarom kunnen 45 kinderen vóór de opvoering een muzikale workshop volgen. “Zo worden ze voorbereid op wat komen gaat en hebben ze al kennis gemaakt met de muziek van Saint-Saëns. De kinderen maken zo zelf ook deel uit van de voorstelling. Er worden maskers gecreëerd die dan tijdens de uitvoering gebruikt worden. In een andere workshop staat bodypercussion op het programma en in de derde werkwinkel wordt op een speelse manier het slotlied ingestudeerd, dat geschreven werd door Michiel De Jaeger, een muzikant uit onze eigen rangen.” Basisscholen die interesse hebben in de voorstelling, kunnen een lesmap opvragen.

Praktisch

De voorstelling Beestig Geestig vindt plaats op zondag 19 mei om 17 uur in het CC Gildhof in Tielt. De workshops voor de kinderen starten om 15 uur. Tickets voor de voorstelling kosten 10 euro, kinderen jonger dan 12 jaar betalen 7 euro. Je kan kaarten bestellen in het Gildhof of via secretariaat@vermaak-na-arbeid.be. Voor elke workshop kunnen 15 kinderen inschrijven. Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dat kan via dezelfde weg.

(LDW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.