Beernemse studente Merel Van Hulle (20) laat mensen samen met viervoeter op stap gaan

Merel Van Hulle: “Als onbekenden horen dat je uit de streek bent, is het ijs snel gebroken.” (foto AVH)
Merel Van Hulle: “Als onbekenden horen dat je uit de streek bent, is het ijs snel gebroken.” (foto AVH)
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

De 20-jarige studente ergotherapie aan Vives in Brugge Merel Van Hulle lanceert voor haar bachelorproef een project waarmee ze eenzaamheid bij ouderen wil verhelpen. Ze wil dit realiseren door ouderen mee te laten wandelen met mensen die hun hond uitlaten. Intussen kon Merel drie ‘koppels’ hiertoe samenbrengen.

De bachelorproef van de studente zet inclusie en participatie bij nog thuiswonende vrouwen centraal. Specifiek richt Merel zich op eenzaamheid bij ouderen: “Ik wilde graag een onderwerp kiezen dat me na aan het hart ligt. Ik heb een grote liefde voor honden… én voor ouderen. Het was dus de ideale gelegenheid om beide passies te combineren.”

Merel spreekt ook uit eigen ervaring. Middenin de coronacrisis doet ze haar stage in dienstencentrum Mirte.

“Daar leer ik erg goed hoe het is om op dagelijkse basis met ouderen te werken. Bovendien heb ik zelf een hond. Ik ga er dagelijks mee wandelen en besef dus heel goed dat het leuker is om met twee in plaats van alleen te gaan wandelen. Daar zag ik net de mogelijkheid om thuiswonende ouderen te integreren.”

Merel contacteerde een pak mensen vanuit haar stageplaats.

Rondvraag

Daar is het netwerk groot genoeg om ouderenorganisaties en mensen met honden samen te brengen. “Uit die eerste rondvraag kwam een aantal mogelijke deelnemers uit de bus. Ik heb dan de reeks ouderen samengebracht met mensen die een hond hebben. Zo vormde ik duo’s. In totaal gaan nu al drie ‘koppels’ samen wandelen.”

De coronacrisis maakt het wel bijzonder moeilijk voor Merel om mensen ‘uit hun kot’ te laten komen. “Hoewel dat volledig coronaveilig kan. Bovendien is het de ideale manier om eenzame ouderen te helpen en hun sociaal netwerk te verbreden. Het helpt dat ik dit kan lanceren in mijn eigen gemeente. Het is een goede manier om het ijs te breken bij onbekenden als je hen kan vertellen dat je uit de buurt komt. Bovendien vergezel ik de duo’s op de eerste wandeling om het eerste contact in goede banen te leiden, dat helpt dus als ik in de buurt woon”, besluit Merel.

Wil je zelf een oudere helpen door hem/haar uit te nodigen voor een wandeling met je hond? Contacteer Merel Van Hulle dan op 0471 59 89 69.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier