Beernemse Margareta Maenhout mag 104 kaarsjes uitblazen

Margareta Maenhout mocht 104 kaarsjes uitblazen. © Davy Coghe
Arno Van Haverbeke

104 jaar, zo oud werd Margareta Maenhout op zaterdag 23 november. De verjaardag van de vrouw werd gisterenmiddag in woonzorgcentrum Patershof gevierd in bijzijn van burgemeester en schepenen.

In 1915 werd Margareta Maenhout geboren in het Oost-Vlaamse Lovendegem. Nadien verhuisde ze naar Blankenberge, waar ze het langst woonde. Later vestigde ze zich in Beernem. Sinds 2015 verblijft ze in woonzorgcentrum ‘t Patershof in de Kasteeldreef in Beernem. Haar mobiliteit verminderde de laatste jaren, maar toch is niks de dame teveel. Jozef Vandendriesche verblijft net als Margaretha in het woonzorgcentrum en helpt haar samen met zijn vrouw in het dagelijkse leven.

Blijft plezier vinden

Volgens Jozef is het zijn plicht om haar bij te staan: “Toen ze hier toekwam zo’n vijf jaar geleden leerden we elkaar kennen en sprak ze mij aan. Ze vroeg zich toen af of ik haar af en toe kon helpen, want haar mobiliteit verminderde. Toch blijft ze het plezier in het leven vinden en daarom moeten wij haar helpen. We moeten de maatschappij dienen want we zijn er niet om onszelf in de glorie te zetten. Ik ondersteun haar met alle plezier.”

Al op jonge leeftijd stierf de vader van Margareta waarna ze haar leven lang voor haar moeder zorgde. Ze bleef altijd ongehuwd en was vooral als vrijwilligster actief in de maatschappij. In Blankenberge was ze een actief lid van de kerkgemeenschap en tot op vandaag is ze volgens Jozef heel graag aanwezig bij de mensen: “Ze deed lang vrijwilligerswerk als animatrice en is er altijd voor haar medemensen geweest. Ze vind dat ze de mensen moet begeleiden in het leven, dus dat doet ze dus ook al heel haar leven.

Hoewel de mobiliteit van de dame achteruit gaat, is ze nog steeds fris en monter. “Haar gedachtes blijven scherp en ze kijkt nog altijd uit naar het leven. Dat is echt wel heel chique, want de leeftijd doet wat met een mens. Haar krachten verminderen, maar ze kan nog steeds af en toe rechtstaan en zal nog altijd alles proberen meevolgen”, voegt Jozef nog toe.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.