Beernems schepen schrijft toeristische gids over Bouillon

Patricia Waerniers en Patrick Adam, burgemeester van Bouillon. © foto AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Patricia Waerniers, eerste schepen van de gemeente Beernem, heeft een boek geschreven over Bouillon. Met ‘Beleef Bouillon’ maakte ze een alternatieve toeristische gids waarin lezers de regio aan de hand van verschillende verhalen leren kennen.

Al meer dan 50 jaar trekt Patricia Waerniers samen met haar familie tijdens vakanties en weekends richting het zuiden van ons land. Gaandeweg groeide de liefde voor de regio en bouwde ze er een netwerk op. “Mijn grootouders verbleven de grootste periode van het jaar in Bouillon waardoor ik er als kind al heel vaak kwam. Ook toen mijn grootouders niet meer naar daar trokken, bleef ik dat wel doen. Ik heb er ook nog steeds een huisje en van zodra ik de kans heb, rij ik naar het zuiden”, steekt Waerniers van wal.

Verhalen in boek

Onder meer door haar liefde voor erfgoed, kwam ze er ook in contact met lokale heemkundigen. “Ik probeer kennis over bepaalde zaken altijd zo goed mogelijk te verpakken. Misschien komt dat door mijn achtergrond als leerkracht, maar ik zal altijd proberen om zaken op een leuke manier over te brengen. Als ik mijn kinderen wilde vertellen over Bouillon, deed ik dat steeds aan de hand van verhalen. Dat lijkt in de smaak te vallen en nu heb ik alles in een boek gegoten”, lacht ze.

“In Bouillon wonen ook heel wat families met West-Vlaamse origine”

Het boek ‘Beleef Bouillon’ kwam er op vraag van veel geïnteresseerden. “Door mijn ervaring met de streek kreeg ik regelmatig de vraag of ik toeristische tips kon geven. Na een tijdje lijstte ik die op in een document en dat document dikte jaar na jaar aan. Toen het lokale stadsbestuur me vertelde dat er heel weinig informatie over de regio in het Nederlands beschikbaar is, groeide het idee om mijn tips in een boek te gieten. Een bevriende uitgever heeft me geholpen en uiteindelijk sprong het stadsbestuur van Bouillon mee op de kar om mijn boek ook in het Frans te vertalen. Op die manier zijn de verhalen uit het boek in twee talen beschikbaar.”

Mooie washuisjes

Naast het bekende kasteel van Bouillon beschikt de regio volgens Waerniers over heel wat andere parels. Zo zijn er in de stad heel wat washuisjes waar vrouwen vroeger de was gingen doen. “Weinig toeristen weten dat, maar die huisjes zijn prachtig gebouwd en leuk om eens te bezoeken. Bovendien wonen er in Bouillon ook heel wat families met Vlaamse- en West-Vlaamse origine. Zo is er de90-jarige Petrus Caytan, die in de jaren 50 vanuit Brugge naar Bouillon emigreerde en er in de ‘usine’ (de metaalfabriek) ging werken. Begin de jaren 30 woonden zijn grootouders in Oedelem, waarna ze in 1947 met hun 9 kinderen naar Poupehan (dorpje van Bouillon) verhuisden. Daar werd nog een 10dekind, Gerry, de vader van de eerste schepen Alain, geboren, die door zijn broers en zussen smalendle petit Wallonwerd genoemd.” Er staan zo’n 30 verhalen in het boek.

‘Beleef Bouillon’ is te koop in de Beernemse dagbladhandels, in het kasteel van Bouillon en in het museum van Bouillon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier