Beernem zet in op Fair Trade en lokale producten

Vrijdag 10 mei werd de derde editie van Beernem Fair Trade voorgesteld in het sportcomplex Drogenbos. Met deze publicatie wil het gemeentebestuur samen met de landbouwraad en de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking inzetten op een eerlijke combinatie van Fair Trade producten en de landbouwproducten uit de korte keten.

De brochure ‘Beernem Lekker Fair’ bevat een overzicht van alle producenten en handelaars die lokale en Fair Trade producten aanbieden, maar ook een lijst van horecazaken, verenigingen, scholen, bedrijven en organisaties die de korte keten ondersteunen. © GS

“Sinds 2010 mogen we als gemeente het label van Fair Trade dragen. Dit wil zeggen dat we ons inspannen voor een eerlijke handel met de boeren uit het zuiden,” aldus Vicky Reynaert, schepen bevoegd voor het Noor-Zuid beleid.”?maar we staan ook voor een duurzame handel met landbouwers en plaatselijke handelaars. Met de brochure Beernem Lekker Fair willen we beide samenbrengen en promoten onder de lokale bevolking.”

Het is natuurlijk het ideale moment om bij de start van de week van de korte keten deze brochure voor te stellen. “Het is een combinatie die voor iedereen voordeel biedt”, weet Claudio Saelens, verantwoordelijke voor de landbouw, te vertellen. “Door de korte keten te promoten kunnen we ons steentje bijdragen om minder voedsel te verspillen en vooral door meer te werken voor een beter klimaat. De korte keten betekent een kleinere ecologische voetafdruk en de plaatselijke landbouwer vaart er wel bij.”

Lokale producten

Een mooi initiatief, die in de geest van de korte keten ontstaan is, is de nieuwe winkel van Corneel Martens (25) die eind deze maand opent in de Bloemendaelstraat 3, onder de kerktoren in Beernem. “Het zal een iets wat aparte winkel worden waar vooral de lokale producten van Beernem en de buurgemeenten aangeboden worden. Het concept is zo uitgewerkt dat ik via een sensoren netwerk in de winkel weet wat de klant in zijn of haar winkelmand leg en dat het dan automatisch verwerkt wordt en afgerekend via de gekoppelde bankkaart”, weet Corneel te vertellen.

“Het zijn geen automaten, want ik wil meer het gevoel creëren van een gewone superette. Deze winkel moet dan ook een aanvulling worden op de gewone kruidenierszak of grootwarenhuis.” Corneel is al een tijdje bezig met het uitwerken van dit concept en het is gegroeid uit zijn interesse voor zijn betrokkenheid in lokale verbondenheid en bio diversiteit.

Beernem Lekker Fair bevat een overzicht van alle producenten van lokale producten, handelaars die Fair Trade producten aanbieden, horecazaken die werken met deze eerlijke producten en de verenigingen en scholen, bedrijven en organisaties die dit alles ondersteunen.

(GST)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.