Beernem koopt samen met stad Brugge mondmaskers voor haar inwoners

Burgemeester van Beernem Jos Sypré. © foto AV
Arno Van Haverbeke

Burgemeester Jos Sypré (CD&V) bereikte afgelopen vrijdag een akkoord met ambtsgenoot Dirk De fauw (CD&V) om samen mondmaskers voor de inwoners aan te kopen. Alle Beernemnaars ontvangen dus twee mondmaskers, een van de federale overheid en een van het gemeentebestuur.

De stad Brugge bereikte eerder al een akkoord met het gemeentebestuur van Jabbeke en Zedelgem. De onderlinge samenwerking zorgt er volgens de Beernemse burgemeester voor dat de aankoop van mondmaskers gemakkelijker en goedkoper verloopt. “Een aantal gemeenten nam de vlucht vooruit en besliste al om zelf mondmaskers aan te kopen. Eigenlijk vind ik nog steeds dat het initiatief om mondmaskers ter beschikking te stellen van de inwoners van de federale of Vlaamse overheid moet komen. De hogere overheid is namelijk verantwoordelijk om haar bevolking de bescherming te bieden die ze nodig heeft.”

Koerswijziging

Op de digitale gemeenteraad van 23 april verklaarde Sypré nog af te wachten in het dossier rond de mondmaskers. Aanvankelijk wilde hij wachten op het verdict van de Nationale Veiligheidsraad. Achter de schermen was de burgemeester al aan het overleggen met burgemeesters van andere gemeentes en steden om samen te werken in een mogelijke aankoop van mondmaskers. Op vrijdagmorgen 24 april veranderde hij zijn opinie: “Ik wou niet meer talmen en wachten op het verdict van de Nationale Veiligheidsraad en polste bij Brugge om samen te werken. Het Beernemse schepencollege gaf vrijdagmorgen de goedkeuring voor de aankoop van 15.000 mondmaskers.”

De verplichting tot het dragen van mondmaskers leidde al tot heel wat discussies, toch wilde Sypré niet langer twijfelen: “Ook al besliste de Nationale Veiligheidsraad om niet te voorzien in mondmaskers, ik was dat sowieso van plan. We volgen Brugge omtrent wat zij over de aankoop van mondmaskers voor de min 12-jarigen beslissen.”

“Het Beernemse schepencollege gaf de goedkeuring voor de aankoop van 15.000 mondmaskers”

Het provinciebestuur wil de West-Vlaamse gemeentebesturen in deze moeilijke tijden ondersteunen en z’n inwoners een hart onder de riem steken. Daarom stelt de provincieraad 1 euro per inwoner te beschikking voor de aankoop van mondmaskers.

Kort op de bal

De verdeling van de mondmakers aan woonzorgcentra, centra voor herstelverblijf, revalidatieziekenhuizen, diensten voor gezinszorg, VAPH-voorzieningen (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) en gemeenschapsinstellingen verloopt net zoals bij de ziekenhuizen via de civiele bescherming en via de hulpverleningszones. Dat is ook in Beernem het geval en burgemeester wil qua bescherming van het zorgpersoneel kort op de bal spelen. “Ik neem heel regelmatig contact op met de verantwoordelijken van de vijf instellingen op ons grondgebied: woonzorgcentra Rusterloo, Mariawende en Patershof, PC Sint-Amandus, woon- en dagondersteuning Ter Muiden en de gemeenschapsinstelling De Zande.” Alle centra worden bedeeld vanuit het provinciaal depot in Sint-Kruis. De verdeling tussen de centra gebeurt in de gemeente zelf. Via een specifieke link kunnen alle centra hun noden aan beschermingsmateriaal doorgeven.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.