Beelden- en poëzieroute lokte voorbije zomer 12.000 bezoekers

De ingepakte bomen en andere wollen creaties konden op heel wat belangstelling rekenen bij de toeristen. (GF)
Redactie KW

De beelden- en poëzieroute die de voorbije zomermaanden te bezichtigen was in Lo-Reninge, lokte 12.000 bezoekers. Vooral de met breiwerkjes versierde bomen, verlichtingspalen, banken en ander straatmeubilair vielen in de smaak.

VVV Lo-Reninge riep begin dit jaar de plaatselijke verengingen, scholen en zorginstellingen op om breiwerkjes te maken met als doel het straatmeubilair, bomen en verlichtingspalen in Lo-Reninge van een wollen jasje te voorzien tijdens de beelden- en poëzieroute. Die oproep werd massaal opgevolgd en leidde tot een ongeziene breiwoede in de stad. Ruim vierduizend bollen wol gingen door de handen van de inwoners met honderden meters breiwerk en tientallen wollen creaties tot gevolg.

Leuke wolcreaties

“Dagelijks zagen we toeristen, met de wandel- en fietsbrochure in de hand, kuieren of fietsen door onze mooie stad en deelgemeenten”, aldus Marleen Lodens, voorzitster van VVV Lo-Reninge, die tevreden terugblikt op de voorbije editie van de beelden- en poëzieroute. “Als je de gelegenheid had om even met hen te praten, dan hoorde je steeds hetzelfde: wat is het hier mooi en hoe leuk zijn de wolcreaties die pleinen, bomen, banken en bruggen sieren. Veel van die creaties vormden de achtergrond voor foto’s die ondertussen talrijk circuleren op sociale media.”

(foto KVCL)
(foto KVCL)

Ook televisiezender Focus zakte naar Lo-Reninge af en besteedde tijdens een nieuwsuitzending begin juli aandacht aan het evenement. “Dat bracht heel wat mensen ertoe om alles met eigen ogen te komen bewonderen”, vervolgt Marleen Lodens. “Hoe trots moeten de talloze breiers en hakers zich niet voelen wanneer ze zien hoe hun creaties gesmaakt en bewonderd werden, en terecht! Daarom nog eens hartelijk dank aan iedereen die op zijn of haar manier meegewerkt heeft aan ons zomers project.”

Mooie resultaat

“Er zijn in totaal 4.000 wandel- en fietsfolders verdeeld”, weet Sofie Verstraete van VVV Lo-Reninge en het vertrouwde aanspreekpunt in het VVV-kantoor Lauka. “Om en bij de 12.000 personen bezochten de beelden- en poëzieroute. Iedereen was verrast over het mooie resultaat. Bij enkele toeristen was er in hun gemeente ook al iets gelijkaardigs met wol, maar hier vonden ze alles zoals de gebreide paddenstoelen, de gehaakte bloemen en de ingepakte bomen veel mooier. Toeristen die niet op de hoogte waren over het hoe en waarom, kwamen nieuwsgierig vragen wat al dat breiwerk te betekenen had.”

Ondertussen zijn zo goed als alle breiwerkjes uit het straatbeeld verdwenen. Slechts hier en daar valt nog een restje wol te spotten. De breisels belandden echter niet in de vuilnisbak. “De wol die nog bruikbaar is, wordt gewassen en opnieuw verwerkt door de missienaaikring tot truien, sjaals en mutsen of zal gebruikt worden bij een volgende breiactiviteit van de KVLV”, weet Sofie Verstrraete te melden.

Sofie Verstraete. (foto KVCL)
Sofie Verstraete. (foto KVCL)

Het VVV-bestuur denkt ondertussen al volop na over hoe ze volgend jaar opnieuw met iets moois naar buiten kunnen komen. “Maar voorlopig is er nog niets concreet”, besluit Sofie Verstraete. “Dus wie ideeën heeft of iets leuks zag op reis, mag dat altijd laten weten.” (KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier