Bedrijven, gebruikers en experten komen samen in Oostende voor waterzekere toekomst

© gf
Redactie KW

In Oostende zijn donderdag bedrijven, watergebruikers, technologieleveranciers en waterexperten bijeengekomen om werk te maken van een waterzekere toekomst. Tijdens het event konden ze kennismaken met elkaar en met verschillende oplossingen om wateroverlast en -tekort aan te pakken.

Vlaams minister van Economie, Landbouw en Innovatie Hilde Crevits (CD&V) gaf vorig jaar de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) de opdracht om in het nieuwe Ostend Science Park de WaterKlimaatHub uit te bouwen.

Duurzaam waterbeheer

Daarmee wil de minister onderzoek en innovatie rond duurzaam waterbeheer stimuleren. De hub werkt rond fysische en digitale technologische innovaties over de domeingrenzen van water, energie en klimaat heen.

“Want wateroverlast en -tekorten volgen elkaar steeds sneller op. De uitdagingen vragen niet alleen een technologische versnelling, maar ook op sociaal en economisch vlak zijn er vernieuwende initiatieven nodig”, klinkt het.

Zuivering huishoudelijk afvalwater

De WaterKlimaatHub organiseerde donderdag het eerste Samen over water-event. Onder andere de zuivering van huishoudelijk afvalwater stond op het programma, maar er werd ook gesproken over hoe meer te doen met minder water.

Deelnemers kregen er ook informatie over de lopende innovatieprojecten zoals rond de PFAS-problematiek en de valorisatie en behandeling van concentraatstromen.

“We zijn zelf verrast door de hoge opkomst”, zegt Désirée De Poot, persverantwoordelijke van VITO. “Er zijn heel veel bedrijven die bewust omgaan met water en mee op de kar willen springen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier