Bedevaart herdenkt politieke gevangenen

Links de Oekraïnse delegatie, uiterst rechts de afgevaardigde van Rusland en in het midden de vertegenwoordiger van het Ministerie van Landsverdediging. © (Foto CB)
Redactie KW

Aan het Provinciaal Mausoleum op de oude stedelijke begraafplaats vond op Vaderdag de 61ste bedevaart plaats.

De families van oud-politieke gevangenen brachten er samen met tal van prominenten hulde aan de politieke gevangenen uit de tweede wereldoorlog.

Rusland-Oekraïne

Opvallend was de aanwezigheid van zowel een vertegenwoordiging van de Russische als de Oekraïense ambassade. Sinds de Krim-crisis leven beide landen op voet van oorlog met elkaar, maar voor de vredevolle herdenking in Menen was een delegatie van beide ambassades aanwezig. Wel namen ze elk strategisch aan een kant van de tribune plaats, de vertegenwoordiger van het Belgisch ministerie van landsverdediging hield wijselijk de kerk in het midden.

Bedevaart herdenkt politieke gevangenen
© (Foto CB)

Kampappèl

Het meest beklijvende moment van de herdenking was het kampappèl. De achterkleinkinderen van de politieke gevangenen Maurice Dupont en Fernand Pauwels lazen aangrijpende getuigenissen over de onmenselijke toestanden in de concentratiekampen, terwijl kleinzoon David Dupont een zelfgeschreven nummer zong. De bedevaart werd afgesloten met een bloemenhulde door onder meer de families Dupont en Pauwels, stad Menen, stad Wervik, de provincie en de Vriendenkring Flössenburg.

(CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier