Bedden genoeg, handen tekort in onze ziekenhuizen

© belga
Hannes Hosten

In de West-Vlaamse ziekenhuizen zijn vanaf maandag 112 covid-bedden voorzien op intensieve zorgen. Deze week werd een 30-tal daarvan bezet. Maar het aantal coronapatiënten stijgt snel. In Ieper worden al niet-dringende zaken uitgesteld, andere ziekenhuizen zijn dat van plan. “Het personeel wordt een kritische factor”, klinkt het in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende.

Woensdag lagen er 211 mensen met het virus in een ziekenhuisbed, vorige week woensdag waren dat er nog 115. Op de afdelingen intensieve zorgen klom het aantal covidpatiënten in die week van 25 naar 32.

Om dat stijgend aantal patiënten op te vangen, is een spreidingsplan met vier fasen voorzien. Daarbij worden respectievelijk 15 (fase 0), 25 (fase 1A), 50 (fase 1B) en 60 procent (fase 2B) van het aantal bedden op intensieve zorgen voorbehouden voor covidpatiënten.

Alle ziekenhuizen schakelen maandag over op fase 1B, wat betekent dat 112 van 227 bedden op intensieve zorgen voorbehouden is voor coronapatiënten. Het AZ Damiaan in Oostende en het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt zitten nu al in fase 1B.

Bedden genoeg, handen tekort in onze ziekenhuizen

Het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper startte maandag, als eerste in onze provincie, zelfs al fase 2A op, wat wil zeggen dat een volledige covid-afdeling werd ingericht met 38 bedden. Om dat te kunnen, heeft het ziekenhuis een operatiekamer gesloten. “Daardoor zijn sommige ingrepen uitgesteld”, zegt woordvoerder Pieter-Jan Breyne. Enkele ziekenhuizen verstrengen ook weer de bezoekregeling.

“Dit zal zich wreken”

“Onze mensen zien alles van in het voorjaar terugkeren”, aldus Pieter-Jan. “Er vallen ook mensen uit, omdat ze zelf in quarantaine moeten of voor de kinderen zorgen. In het voorjaar werden de niet-dringende ingrepen uitgesteld en hadden we heel wat personeel vrij. Nu is dat veel minder het geval.”

“Onze mensen zijn bang dat het aantal patiënten snel zal toenemen”, zegt Kristien Beuselinck van het AZ Delta in Roeselare en Menen. De kans bestaat dat er vanaf volgende week, als het AZ Delta fase 1B opstart, niet-dringende zaken worden uitgesteld.

Hetzelfde verhaal in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende. “Wij kunnen de reguliere zorg deze week nog laten doorlopen, maar als we naar fase 1B gaan, zal dat impact hebben”, zegt dr. Ludo Marcelis, adjunct-medisch directeur. “Dan moeten er keuzes worden gemaakt. De personeelsbezetting wordt een kritische factor. We doen er alles aan om solidair te zijn, maar het kan niet anders dan dat zich dit wreekt.”

“Heel zwaar”

De andere ziekenhuizen stellen nog geen niet-dringende zaken uit, maar die scenario’s liggen klaar. “Het is heel zwaar voor onze medewerkers, maar we zien een grote solidariteit. Dat is ook nodig”, zegt Kevin Mollet van het AZ Damiaan. Gelijkaardige geluiden horen we bij Stefaan Lammertyn van AZ Groeninge: “We hebben alles nog redelijk onder controle maar weten niet wat er op ons afkomt.”

“Als ik de mensen van het triagecentrum en de huisartsen hoor, zal een afbouw van de niet-dringende ingrepen nodig zijn”, zegt directeur Noël Cierkens van het O.L.V.van Lourdes Ziekenhuis van Waregem. “De moraal bij de mensen op onze covidafdeling zit nog goed. We zijn er klaar voor. Maar makkelijk zal het niet zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier