Beachsporten keren terug naar Kortrijkse Grote Markt

© TVK
Redactie KW

Liefhebbers van beachsport komen de volgende drie weken opnieuw aan hun trekken op de Grote Markt van Kortrijk. Voor de 21ste editie wordt maar liefst 660 ton zand aangevoerd. Dankzij de medewerking van de stad en honderden vrijwilligers kunnen de verschillende Kortrijkse sportclubs zich op een unieke manier aan de buitenwereld tonen. Op het programma: rugby, handbal, volleybal, frisbee én voetvolley!

Vorig jaar verhuisde het evenement door omstandigheden naar het Casinoplein. De organisatoren zijn verheugd om vanaf dit jaar opnieuw de Grote Markt te kunnen innemen. An Vandersteene, schepen van Sport (N-VA): “Dit uniek spektakel verdient deze toplocatie. Bovendien kan de horeca er maar wel bij varen. Er werd rekening gehouden met de veiligheidsvoorschriften van de hulpdiensten. Er is overal een marge van 4 meter tussen de terrassen en de zandbakken. De voorbije dagen zorgden 22 vrachtwagens met elk 30 ton zand voor een dik zandtapijt. De kwaliteit en de dikte van het zand wordt door de sporters enorm geapprecieerd. Met een deel van het zand wordt na het tornooi ook de zandbak voor de kinderen op de Grote Markt aangelegd. Met deze beachevents bewijzen we nogmaals dat we het label van Europese Sportstad waard zijn”.

Het rugby bijt komend weekend de spits af. RC Curtrycke is er voor de 11de keer bij. Op vrijdag is er een bedrijventornooi waarbij vooral de sponsors de strijd aangaan. Op zaterdag nemen tien dames- en acht herenploegen het tegen elkaar op. Kortrijk speelt gastheer voor ploegen uit onder meer Brugge, Gent en Dendermonde. Zondag zien we de jeugd aan het werk. “Wij tellen niet minder dan 450 jeugdspelers“, vertelt Michael Hollanders van RC Curtrycke. “Die willen zich maar al te graag tonen voor een groot publiek. Dat dit gebeuren voor onze sport heel wat betekent, bewijst het feit dat wij acht ploegen moesten teleurstellen die hier graag waren bijgeweest.”

Beachvolleyprimeur

Van dinsdag 29 mei tot en met zondag 3 juni is het Volley Team Kortrijk dat de kroon spant. Met tornooien voor jeugd, dames en recreanten bezetten ze reeds vanaf dinsdag de terreinen. Bij de recreanten moest men ook hier een pak geïnteresseerden ontgoochelen. Er is tevens een stadstornooi waarbij de verschillende stadsdiensten het tegen elkaar opnemen en een bedrijventornooi. In het weekend vindt dan de manche voor het Belgisch Kampioenschap Beachvolleybal plaats. Hier tekent de Belgische top present.

“Bovendien zorgen wij voor een primeur in het beachvolleybal”, klinkt het bij Fabien Van Ooteghem van VTK. “Op zaterdag vanaf 19 uur is er een demonstratie door VTK Specials. Dit is netbal gespeeld door mensen met een beperking en hun partners. Het betreft hier een G-volleybalploeg van Volley Team Kortrijk in samenwerking met Special Olympics Belgium. De Red Dragons, het nationale herenvolleybalteam, die daags nadien in De Lange Munte Estland partij geven, komen deze mensen ter plaatse aanmoedigen. Een schitterend gebaar!”

“Pure reclame voor de handbalsport”

Bovendien vindt er op donderdag 7 juni vanaf 17.30 uur een kennismakingssessie frisbee plaats door de Kortrijkse Ultimate Frisbee Club. Op vrijdag 8 juni organiseert de stedelijke sportdienst een voetvolleytornooi. Men richt zich op minivoetbalploegen vermits in het zand en blootvoets toch enige techniek vereist is.

De handballers van Apolloon tot slot zijn er dit jaar voor de zesde keer bij. Zij sluiten dit uniek beachsportfestival af in het weekend van 9 en 10 juni. Jeugd, dames en heren spelen onderlinge wedstrijden. “Dit is pure reclame voor onze sport. Onze spelertjes staan te popelen van ongeduld om te mogen gaan handballen in het zand op de Grote Markt. We nodigden tevens scholen uit en veel ex-spelers vormen straks ploegjes. Zonder de financiële en logistieke steun van de stad is zoiets ondenkbaar“, weet Karl Laverge van Apolloon.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten