Bea is 42ste dorpsfiguur van Breughelkermis: “Eigenlijk niet graag in de belangstelling”

Bea Vanoosthuyze, de Dorpsfiguur 2019, miste nog geen enkele editie van de Breughelkermis. © WO
Redactie KW

Zondag is het opnieuw Breughel boven in Rekkem. Bea Vanoosthuyze krijgt dit jaar de eer om toe te treden tot de galerij der dorpsfiguren. In deze eerste kermiseditie na Nesten is het aan Menenaar Nicolas Verhaeghe om haar te vereeuwigen in een levensgrote karikatuur.

Door Carlos Berghman

Bea Vanoosthuyze (76) staat in de Breughelgemeente bekend als Bea van den Intèr. 35 jaar lang baatte ze het wegrestaurant Inter uit aan de grensovergang langs de E17. In 1965 trouwde ze met Bernard Coussement. Het koppel woonde toen in de Dronckaertstraat. “We woonden aan de grens in het laatste huis van België. We hielden er een café, winkel en bakkerij open”, vertelt Bea. “Van 1973 tot 2008 hielden we de Inter open en van 1975 tot 2002 café National aan de andere kant van de autosnelweg.”

Eind januari 1993 gingen de grenzen open en moesten de vrachtwagens niet langer stoppen. “Voortaan zagen we ze voorbijvlammen. Het betekende het einde van de gouden jaren, niet alleen voor ons maar ook voor de douaniers, de politie, de agentschappen, … Ik denk dat er toen zo’n 250 mensen aan de grensovergang werkten. Van vandaag op morgen was iedereen weg”, vertelt de kersverse dorpsfiguur.

‘t Breughelpalet

Nu woont Bea, weduwe sinds 1981, op de wijk Steenland. “We waren de eersten die hier bouwden”, weet ze. Ze heeft twee kinderen, Tania en David Coussement, en zes kleinkinderen.

Nog wekelijks gaat ze naar café National om er gezellig samen te zitten met haar Rekkemse vrienden. “Intussen ben ik ook vijftien jaar lid van de kunstenaarsvereniging ‘t Breughelpalet. Elke dinsdagavond komen we met een aantal amateurschilders bijeen in het Dorpshuis. Ik ben verder ook lid van Neos; ik ga er kaarten en petanque spelen. En zodra het kan, trek ik er even op uit naar de zee.”

Of ze zich vereerd voelt dat ze tot dorpsfiguur 2019 verkozen werd? “Ik sta eigenlijk niet graag in de belangstelling, maar ik heb me toch laten overhalen door voorzitter Hubert. Maar ik ga heel graag naar Breughelkermis. Ik heb nog geen enkele editie gemist.”

“Niet de tweede Nesten”

Nicolas Verhaeghe (47) beleeft zondag zijn vuurdoop. De karikaturist uit de Barakken mag dan in navolging van Nesten de Rekkemse dorpsfiguur schilderen. “Het zal de eerste keer zijn dat ik live schilder voor een publiek én op een groot houten paneel. Ik ervaar alvast gezonde stress. Maar ik ben iemand die wil dat het lukt en die een mooi resultaat wil afleveren.”

Nicolas Verhaeghe volgt de vorig jaar overleden Nesten op als karikaturist op Breughelkermis.
Nicolas Verhaeghe volgt de vorig jaar overleden Nesten op als karikaturist op Breughelkermis.© WO

Nicolas is cartoonist, illustrator, ontwerper van affiches, fotograaf en freelance medewerker van de Krant van West-Vlaanderen. “Ik teken vooral strips en cartoons. Zo maak ik sinds twee jaar cartoons voor de website en de Facebookpagina van de Kortrijkse Paasfoor. En ook voor de veiligheidsdienst van de stad Menen tekende ik cartoons voor een kalender over inbraakpreventie.”

Coureurs

Nicolas Verhaeghe is blij dat het Breughelcomité aan hem gedacht heeft, een streekgenoot. “Ik wil deze uitdaging met veel verve voltooien”, gooit hij er een woordspeling tegenaan. “Alleen heb ik geen geluk met de dorpsfiguur. Bea is een mooie madam en dat maakt het moeilijker voor mij. Voor een karikaturist is het nu eenmaal makkelijker om een typische karakterkop met een opvallende neus of een grote mond te schilderen.”

De Barakkenaar wil zichzelf niet vergelijken met zijn betreurde voorganger. “Ik wil niet de tweede Nesten zijn en wil hem zeker niet proberen te imiteren, dat zou me toch niet lukken. Nesten maakte zijn portretten met ruwe penseelstreken, mijn stijl zal sowieso verschillend zijn”, besluit hij.

Het belooft in ieder geval een drukke zondagnamiddag te worden voor Nicolas Verhaeghe, want tussen het schilderen door speelt hij tijdens de kermis ook nog banjo met De Coureurs, een achtkoppige dixie-jazzband getooid in retrokoerskledij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier