B&B met wijngaard wint eerste A.M.U.S.E.-award in Moorslede

Redactie KW

Linsey Debosschere startte vier jaar geleden langs de Kouterweg in Moorslede bed & breakfast De Kouterhoeve op. Haar man Kris Verbrugge plantte er dit jaar 4.000 wijnstokken aan. “Gasten die hier verblijven, wanen zich even in Frankrijk.”

Midden de Moorsleedse velden vindt men langs de Kouterweg B&B De Kouterhoeve. Linsey Debosschere (46) en haar man Kris Verbugge (45) verbouwden een oude schuur op het ene gedeelte van een tweelinghoeve om tot een gezellige B&B met twee studio’s. De twee hoeves werden gezet na de Eerste Wereldoorlog en behoren tot het architecturaal erfgoed. “We startten een viertal jaar geleden met de B&B. Eens we op de bookingsites stonden vonden de gasten al snel de weg naar de landelijke Kouterweg”, aldus Linsey.

Aanvankelijk kwamen onder andere heel wat Engelsen logeren, maar sinds de nakende Brexit is het aantal Britten in de B&B serieus geslonken. “Gelukkig krijgen we ook nog veel gasten uit andere landen over de vloer. Sinds het uitbreken van de coronacrisis boeken vooral landgenoten een kamer.”

3.800 wijnstokken

Die landgenoten wanen zich sinds enkele maanden toch even in het buitenland. “In 2018 startte Kris met een cursus om wijnbouwer te worden. We zijn eigenlijk al langer wijnliefhebbers. Tijdens onze reizen was een bezoek aan een wijngaard nooit veraf, zegt Linsey. Het koppel wist een stukje landbouwgrond aanpalend aan de B&B op te kop te tikken. Dit jaar werd een wijngaard met 3.800 wijnstokken aangeplant. Het koppel heeft de mogelijkheid om in de toekomst nog 2.000 extra wijnstokken bij te zetten.

“We zien de wijngaard als een extra troef bij onze B&B. We kozen voor Pinot Noir Gammay en Auxerroisdruiven. Normaal gezien kunnen we in het najaar van 2021 voor het eerst oogsten, al wordt dat vooral een eerste test. Op de eerste echte wijn is het nog even wachten.” Het koppel zette ook al de eerste stappen voor de inrichting van een vinificatieruimte in een voormalige hangar. Ondertussen verkoopt de uitbaatster van de B&B in haar zaak reeds wijnen van andere Belgische wijnboeren. “In 2021 hopen we nog de buitenbeleving van onze B&B te verhogen. Dan investeren we normaal gezien in een sauna en een dompelton”, weet Linsey te melden.

Award

B&B De Kouterhoeve kreeg vorige week van een onafhankelijke jury de A.M.U.S.E.-award, een nieuwe award binnen de ondernemersprijzen die tweejaarlijks georganiseerd worden. “De Kouterhoeve is idyllisch gelegen. De pas aangeplante wijngaard zorgt voor een extra troef”, vindt schepen van lokale economie Nessim Ben Driss (Visie). (BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.