B&B De Vossenbarm krijgt Green Key label

Een opgetogen Christine Plaetinck met haar fraaie label. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Een opgetogen Christine Plaetinck met haar fraaie label. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Christine Plaetinck (60) van B&B De Vossenbarm heeft het Green Key label gekregen. Dat is het ecolabel voor toerisme en recreatie dat wordt toegekend voor inspanningen voor het leefmilieu.

Locaties krijgen zo’n Green Key niet zomaar. Het label omvat een zeer uitgebreide criterialijst en focust op vele domeinen, zoals water- en energieverbruik, voeding, afval en educatie van personeel en gasten.

“Ongeveer twee weken geleden heb ik het label gekregen”, zegt Christine Plaetinck. “Al vanaf de start van mijn bed and breakfast in 2011 had ik een oog voor maatschappelijk verantwoord ondernemen met een optimale zorg voor het milieu, en realiseerde ik alles vanuit een toekomstvisie om tot een minimale belasting van het klimaat en milieu te komen. In 2010 heb ik de nieuwbouw gerealiseerd, alle verbouwingen heb ik grotendeels zelf getekend en ontworpen. We zijn daarbij veel verder gegaan dan wat de milieuregelgeving ons oplegde.”

Streven naar kleinere ecologische voetafdruk

“We willen blijven streven naar een nog kleinere ecologische voetafdruk. In de B&B maken we onder andere gebruik van verwarming via warmtepompen, het afvalwater wordt gescheiden en gereinigd, we zorgen voor zo min mogelijk afval, enzovoort. De gasten kunnen hier ook kennismaken met schapen, kippen, honden, katten en paarden; die zorgen ook mee voor de afvalverwerking. En gasten die naar hier komen met hun honden, zijn meer dan welkom.”

De Vossenbarm ligt midden in het beschermde landschap van Vloethemveld. “Vlakbij is een groot bos, waar gasten volledig ondergedompeld worden in de natuur. Ze kunnen hier overnachten en genieten van een stevig ontbijt, met streekgebonden producten. Ik koop mijn producten lokaal en heb zelf een grote moes- en kruidentuin. Wij maken letterlijk alles zelf, van de confituur en honing tot de vruchtensappen.”

“Ik ben enorm blij dat ik het label heb gekregen. Er zijn er niet veel in België en in de gemeente Jabbeke ben ik de eerste. Dat is een grote erkenning.” (NC)

Hildeghemweg 5, 8490 Jabbeke. www.devossenbarm.be en info@devossenbarm.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.