Baviaan Andrea overleden in De Zonnegloed: “Complicaties na haar tweede tandingreep”

© gf
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Baviaan Andrea uit dierenopvangcentrum De Zonnegloed uit Vleteren is overleden. Een reeks operaties stonden haar te wachten om haar slechte tanden aan te pakken. De Zonnegloed vroeg enkele maanden geleden financiële hulp voor haar tandingreep en door sympathisanten kon genoeg geld ingezameld worden. Enkele dagen na haar tweede operatie zijn er complicaties bijgekomen en Andrea is afgelopen zondag overleden.

Andrea was één van de oudste vrouwelijke bavianen in dierenopvangcentrum De Zonnegloed in Vleteren. Baviaan Andrea was ongeveer 35 jaar oud. Ze leefde jarenlang als huisdier en werd opgesloten in een klein kooitje. Haar tanden bleken enorm slecht te zijn door jarenlang slechte voeding te krijgen en ook haar ouderdom speelde een rol. De slechte tanden van baviaan Andrea moesten aangepakt worden en voor het prijskaartje riep De Zonnegloed de hulp in van haar sympathisanten.

“Dankzij de steun van onze sympathisanten haalden we het beoogde bedrag voor Andrea haar tweed operatie. Deze operatie ging vorige week maandag door. De ingreep en anesthesie zijn vlot verlopen, waarbij er 3 kiezen zijn getrokken onder algemene narcose. Er was één afgebroken kies en twee met cariës. Cariës ontstaat frequent bij oudere primaten en is heel pijnlijk, daarom dat we ervoor hebben gekozen om Andrea een zo pijnvrije oude dag te bezorgen als mogelijk. Herstellen van een ingreep en narcose is vaak riskant bij oude dieren en duurt lang”, zegt zaakvoerder Karel Ackaert.

Zorgenkindje

Enkele dagen na haar operatie zijn er onverwachte complicaties bijgekomen. “Andrea is zondag jammer genoeg overleden is. Het is een enorm zware klap voor het team. Andrea was ons zorgenkindje, maar was altijd wel klaar om even aandacht te vragen. Aitana die de dagelijkse verzorging droeg van Andrea heeft haar constant opgevolgd, was voortdurend bezorgd. Haar zorgen voor Andrea zijn een voorbeeld van hoe mensen zouden moeten zorgen en zijn voor de dieren. Bezorgd, dienend, liefdevol… “

“Bedankt Aitana voor je goede zorgen voor Andrea en bedankt Andrea dat we je al die jaren hier op De Zonnegloed hebben mogen begroeten. Andrea bloeide open van een oud triestig aapje, dat al een hoop negatieve ervaringen had meegemaakt en nooit naar buiten durfde komen, tot opnieuw een echte baviaan die kon genieten van de zon, gezonde voeding en vlooisessies met soortgenoten en haar beste vriendinnetje Martha.”

(LBR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier