Bauke Deschodt uit Zillebeke wint finale Taaltrofee

Vooraan zien we de top 5 met v.l.n.r. Elise Desoete (2°), Suzanne Lampaert (3°), winnares Bauke Deschodt, Mila Roobroek (4°) en Marthe Hoornaert (5°). Achteraan staan v.l.n.r. Broos Debrabander (stichting Aliverde), Dirk Debuysere (lid Team Taaltrofee Nederlands), presentatrice Veerle Deblauwe, Pieterjan Provoost (lid Team Taaltrofee Nederlands), Josfien Demey (lid Team Taaltrofee Nederlands). Emmie Gunst ontbreekt op de foto. © EDB
Redactie KW

In een aula van hogeschool Vives in Kortrijk vond zondagnamiddag de finale van Taaltrofee plaats. Winnaar werd Bauke Deschodt uit Zillebeke.

Taaltrofee Nederlands is een ‘to-taalproef’ voor vierdejaars uit het secundair onderwijs in West-Vlaanderen. De Taaltrofee wordt georganiseerd door Davidsfonds en Sitchting Aliverde, met als partners de Krant van West-Vlaanderen, hogeschool Vives en KU Leuven/Kulak.

“We wilden klein beginnen en afwachten hoeveel interesse er zou zijn. Met meer dan 3.000 deelnemers merkten we dat Taaltrofee toch wel een gat in de markt is. Volgend jaar nemen we er ook Oost-Vlaanderen bij en we hopen om in 2022 een taaltrofee voor heel Vlaanderen te kunnen organiseren”, luidt het bij het Team Taaltrofee Nederlands.

Finaleronde

De voorronde van de eerste editie van Taaltrofee Nederlands vond al in het voorjaar plaats in de scholen. Er waren 3.100 deelnemers uit 45 West-Vlaamse scholen. Uiteindelijk namen er op zondag 13 september 35 jongeren deel aan de finale, waar ze nog verschillende opdrachten kregen en ook een tekst moesten schrijven. Deze was bepalend in geval van ex aequo. In de finaleronde haalde iedereen haalde meer dan 50 procent en de eerste 15 behaalden allen 75 procent of meer.

Liefde voor taal en muziek

Het slotevenement van Taaltrofee Nederlands werd gepresenteerd door Veerle Deblauwe van VRT en Radio 2. Ze interviewde Pieterjan Provoost, die samen met Dirk Debuysere van Davidsfonds, Josfien Demey, Emmie Gunst en Gino Vanherweghe het team van Taaltrofee Nederlands vormt. Pieterjan, Josfien en Emmie, die leerkrachten Nederlands zijn bedachten de vragen. Dat waren er nog 56 voor de finaleronde. De voorronde bestond uit meerkeuzevragen die online ingevuld werden. “We probeerden zo breed mogelijk te bevragen,” stelt Pieterjan.

Ook Broos Debrabander van Stichting Aliverde kwam aan het woord. Deze stichting kwam tot stand toen Broos’s kinderloze oom en tante, die een boontje voor taal hadden, overleden. “Het was hun droom om de warmte en de liefde voor kinderen en jongeren, voor muziek en voor taal na hun dood verder te zetten”, aldus Broos. “Met deze Taaltrofee wordt hun herinnering zeker bewaard”, besluit hij.

Elias Storme, een Ieperling die nu in Gent woont bracht tussenin een muzikale noot op zijn saxofoon.

Top 5 bestond enkel uit meisjes

Taaltrofee werd gewonnen door Bauke Deschodt uit Zillebeke. Bauke die school loopt in het college van Ieper won een pakket van 450 euro. Tweede werd Elise Desoete van het Sint-Lodewijkscollege van Brugge, derde was Suzanne Lampaert, een schoolvriendin van Bauke. De vierde en de vijfde plaats waren respectievelijk voor Mila Roobroek van het Don Boscocollege uit Kortrijk en Marthe Hoornaert van het college van Ieper. Er was voor iedereen een uitgebreid geschenkenpakket voorzien. (EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.