BAT palmt in juli ook ‘t Park in Wevelgem in

Smeulend artistiek talent, originele workshops of een verrassend optreden. Dat is waar ‘BAT aan de Leie’ garant voor staat in augustus. Op drie vrijdagen in juli wordt een lightversie georganiseerd in het park. Net zoals aan de Leie nodigt ‘Bat in ‘t Park’ de jeugd uit om zich artistiek uit te leven in de groene omgeving van de site.

De JC brengt zijn artistiek jongerenproject BAT naar het park. Voor Hanne Callewaert en Dean Kenes zal het logistiek eenvoudiger zijn dan aan de Leie. © SLW

Deze zomer organiseert JC Ten Goudberge voor de vijfde maal BAT aan de Leie. In de maand augustus wordt de brug onder de A17 weer een bruisende plek met workshops, animatie en optredens. “Dat is precies waar we ook naartoe willen met BAT in ‘t Park“, zegt projectwerker Hanne Callewaert van jeugdclub Ten Goudberge. “Als aanvulling op wat we doen onder de brug, vroeg de gemeente Wevelgem om iets gelijkaardigs uit te werken voor het park. We legden die vraag voor aan onze vrijwilligers die onmiddellijk enthousiast waren, want dat was voor ons de absolute voorwaarde: dat we bij onze vrijwilligers het draagvlak vonden om met het jeugdhuis opnieuw naar buiten te trekken.”

Drie vrijdagen

Er zijn natuurlijk wel wat voordelen: in het park is er sanitair, elektriciteit en water beschikbaar. De gemeente Wevelgem is partner in dit project en kent niet alleen een projectsubsidie van 2.500 euro toe, maar zorgt ook voor heel wat logistieke steun.

Laagdrempeligheid staat voorop, iedereen moet aan alles kunnen deelnemen

“We hoeven niet meer alles aan te brengen zoals onder de brug waar we moeten vertrekken van het grote niets”, bevestigt coördinator Dean Kenes. “BAT in’t Park wordt toch een lightversie. We beperken ons tot drie vrijdagen: 5, 12 en 19 juli. Telkens vanaf 14 tot 23 uur. Ons doelpubliek blijft steeds hetzelfde, jongeren tussen 14 en 30 jaar. Maar het spreekt voor zich dat iedereen welkom is.”

BAT in ‘t Park heeft alles in zich om een succes te worden. Het concept van BAT, een artistiek project met aandacht voor creatieve talentontwikkeling, wordt ingeplant in een groene omgeving. Pal in het centrum. “Het aanbod zal telkens drieledig zijn”, vervolgt Hanne. “Een stuk animatie, artistieke workshops en podiumkansen voor jongeren. Laagdrempeligheid staat hierbij voorop, iedereen moet aan alles kunnen deelnemen. Het volledige programma staat nog niet vast, maar bijvoorbeeld een workshop rond upcycling van oude banners kan best, of een workshop fotografie. Wel al zeker is een optreden van de band Nomad op 19 juli.”

DIY-kunstwerk

Alles speelt zich af in het park, in de buurt van het prieeltje met de bijen. Daar komt ook de ‘BatBar’, de als bar ingerichte zeecontainer die tijdelijk verhuist. Met bijhorend terras. “Het is zeker niet de bedoeling om hier een pop-up bar neer te zetten, we willen niet de concurrentie met cafés aangaan”, beklemtoont Hanne. “De bar is eerder een vehicel om de animatie, de workshops en de optredens mee te ondersteunen. Je zal er bijvoorbeeld wel een biertje maar geen coctails kunnen bestellen. Anderzijds kan je er wel een avontuur bestellen, zoals een ‘do-it-yourself’ kunstwerk.”

Het wordt gezellig

Het vernieuwde park krijgt er deze zomer dus een trekpleister bij, als het weer even mee zit kan het er erg gezellig worden. Daar is Hanne van overtuigd. “We hangen lichtjes in de bomen, we zetten leuke bankjes neer, we gebruiken de site in alles wat we doen. Zoals de arena of het water uit de pomp. We kijken er geweldig naar uit!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.