Basketveteranen Oostrozebeke zijn 45 jaar jong

Heel recent kregen de basketbalveteranen een compleet nieuwe outfit van de cafetaria-uitbater Rik Decabooter. © CLY
Redactie KW

Al 45 jaar spelen de Basketbalveteranen Oostrozebeke basket voor de fun en voor de vriendschap. Komend weekend wordt de club officieel ontvangen op het gemeentehuis. Herman Demeyer was er als een van de eersten bij.

Basketbalvereniging BBC Rozenbeka werd opgericht in 1959. Na 15 jaar (in 1974) werd er beslist een match te spelen van d’oude garde tegen de jonge garde. De ouderen waren toen gemiddeld 35 tot 40 jaar oud. Enkele namen van spelers die er toen bij waren: Abdon Vandemaele, Ferry Gekiere, Walter Demeyere, Gaby Duyvejonck en nog anderen.

Die eerste wedstrijd werd georganiseerd door Jaak Demeyer en dit bleek de aanzet tot de oprichting van een veteranenploeg onder het motto ‘van nu af aan gaan we iets doen aan onze fysiek’.

In de beginperiode werd er ergens midden de week afgesproken achter het Volkshuis en na de inspanning werd er gepauzeerd in het Volkshuis. Ze noemden zich de Texina Brothers naar de naam van het bedrijf van medeoprichter Stefaan Vanoverbeke.

Er werd al vrij snel uitgekeken naar een binnenterrein. De Texina Brothers weken uit naar Wielsbeke, Ingelmunster en zelfs Meulebeke.

In sporthal op vrijdag

Toen de sporthal in Oostrozebeke werd geopend en Stefaan inmiddels had afgehaakt werd Daniel Deblaere (geassisteerd door Hervé Boudin en later Herman Demeyer) voorzitter van de vereniging met de nieuw gekozen naam: Basketbalveteranen Oostrozebeke.

Voortaan werd er elke vrijdagavond een balletje gegooid. “Jammer genoeg overleden er een aantal van onze medespelers in die voorbije 40 jaar. Zoals oud BBC Rozenbekaspeler Eric Defoer, Guido Vandewalle, Stefaan Vanoverbeke, Gerard Moreau (ex-bestuurslid) en Raf Ameye die speelde tot zijn 78ste”, vertelt Herman Demeyer.

Toen Daniel Deblaere er op zijn 60ste de brui aan gaf, werd er een nieuwe voorzitter gezocht. Hans Lambert zorgde, samen met Bert Van Ryckeghem en Tom Vermaete, voor continuïteit.

Volgende spelers zijn nog steeds actief: Jaak Demeyer, Herman Demeyer, Michael Duyvejonck, Francis Tjoens, Bart Roobrouck, Hans Lambert, Rik Demets, Bart Vanryckeghem, Tirone Loncke, Tom Vermaete en Brecht Vancolen.

(CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier