Basisschoolkinderen maken lichtgevende lantaarns dankzij Yper Museum

Lisa Pollée (links) met klasgenoten van 6de Toegepaste Beeldende Kunst die donderdag 8 november hielpen bietenlantaarns maken voor de Assembly Memorial Chair (9 november) en het onthaal van Sint-Maarten (10 november) onder begeleiding van leerkrachten Pascal Debruyne en Geert Opsomer (niet op foto) en met schepen Verschoore als supporter van deze traditie. © DS
Redactie KW

Wie kent de traditie van het versieren van een biet voor het feest van Sint-Maarten nog? De laatste jaren waren die bieten steeds minder te zien tijdens het onthaal van de goedheilige man. Daar wil het Yper Museum nu verandering in brengen. Donderdag gingen alvast 300 basisschoolkinderen aan de slag om een vorderbiet voor Sint en Piet om te toveren tot een lichtgevende lantaarn.

“Eén van de belangrijkste doelstellingen van het Yper Museum wordt met deze activiteit al voor een stuk ingevuld”, vertelt coördinator Sandrin Coorevits. “De komende jaren willen we het immaterieel cultureel erfgoed bij de bevolking van de Westhoek levendig houden en we gaan daar dan ook op inzetten door dergelijke activiteiten te organiseren. Voor het Yper Museum zijn z’n werking en de collectie middelen om inspirerende ontmoetingen tot stand te brengen. Dit kan heel divers: met generaties van zeer jong tot oud, met streek- en stadsbewoners, oud-Westhoekers en andere bezoekers, met ‘sectoren’ (onderwijs, zorg, welzijn…) of met andere erfgoedspelers. Deze actie maakt dus ook deel uit van het meerjarenproject ‘Stoeten doen Ontmoeten’ dat we in 2017 lanceerden met de artistieke, virtuele stoet Y’parade. ‘Verbinden’ is dan ook een heel belangrijk werkwoord binnen de missie van het Yper Museum.”

Levend erfgoed

Het borgen van de eeuwenoude traditie van bietenlantaarns in de Sint-Maartensstoet vormt hier één onderdeeltje van. “In 2018 blazen we dus de traditie van de bietenlantaarns nieuw leven in en hopen dit jaarlijks te herhalen en in 2019 werken we rond de processie van Voormezele”, aldus schepen Jef Verschoore. “Met het initiatief ‘Stoeten doen Ontmoeten’ houden we dus het immaterieel erfgoed van de Westhoek levend en geeft we het door aan volgende generaties.”

Het begon met een tiental bieten… Sandrin Coorevits: “Dat klopt en we gingen dat doen met één of twee klasjes, maar de collega’s van het In Flanders Fields Museum zagen een mooie combinatie mogelijk met de optocht van de Assembly Memorial Chairs op 9 november… en toen zijn we van een tiental plots naar dik 300 bieten gegaan. Gelukkig konden we beroep doen op landbouwer Karel Coene uit Oost-Vleteren die speciaal voor ons de bieten zaaide en rooide.”

Strafste klus

“‘t Eén &’t Ander van het psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart maakte driehonderd stevige kaarsen voor ons”, gaat Sandrin Coorevits verder. “Onder leiding van Gilbert Ossieur hebben de Papascouts en de Vrienden van het IFFM op woensdag 7 november meegeholpen met de strafste en zwaarste klus: alle bieten uithollen. Voor de artistieke invulling van de bieten deden we graag een beroep op het 6de jaar Toegepaste Beeldende Kunst van de Heilige Familie. De leerlingen van Geert Opsomer en Pascal Debruyne hebben voor de bieten mooie ontwerpen gemaakt en hebben die samen met 300 leerlingen van diverse basisscholen donderdag aangebracht op de bieten.”

De leerlingen van het 6de jaar Toegepaste Beeldende Kunst zijn enthousiast over dit project. “Ik heb dat nog gemaakt toen ik klein was en vond dat heel leuk”, weet Lisa Pollée. “Voor de meesten is het dus nieuw en ze vinden het tof dat vergeten tradities weer opgevist worden.” Leerkracht Pascal Debruyne is blij dat het Yper Museum weer bij hen kwam aankloppen. “Na de tijdelijke tentoonstelling naar aanleiding van de komst van het Yper Museum en ons Kattenstoetproject zijn we zowaar een beetje familie geworden. Als je op die manier dan cultureel erfgoed nieuw leven kan inblazen, dan maken we daar graag tijd voor. Het past trouwens heel goed in de opleiding om te tonen dat er meer is dan papier of een computerscherm als drager van een beeld.”

“Wie wil kan op vrijdagavond 9 november vanaf 16uur op het binnenplein van de lakenhallen een afgewerkte biet met kaars komen halen en mee de optocht van de Memorial Chairs begeleiden naar het Astridpark. Daarna mogen ze die biet mee naar huis nemen en eventueel ‘s anderendaags gebruiken voor het onthaal van Sint-Maarten.” (DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier