Basisschool De Kiem mag weer open

Redactie KW

Eerder deze week raakte bekend dat er enkele leerlingen van Basisschool De Kiem besmet waren met het coronavirus. Alle leerlingen en personeel werden getest en zopas werd beslist dat de Ruddervoordse school op donderdag 25 februari terug open kan.

De testresultaten zijn binnen en die waren allemaal negatief, op 2 uitzonderingen na, waar de test te onbetrouwbaar was om volledig uitsluitsel te geven. Die kinderen worden vandaag nog hertest. “Maar er is voldoende zekerheid om de school vanaf donderdag te kunnen heropenen”, verzekert burgemeester Jan de Keyser. “Dat is heel goed nieuws dus. De ouders worden verwittigd door de school.”

“We zijn blij met deze gunstige ontwikkeling. Een school sluiten is niet iets wat je graag doet. Zoiets zorgt voor veel zorgen bij de betrokkenen, van het zoeken naar opvang voor de kinderen tot de schrik voor de besmetting. Maar het was noodzakelijk om na een periode met te veel besmettingen een potentiële ruime uitbraak te voorkomen. We zijn dan ook tevreden met de testresultaten. Ze brengen weer rust na een periode van onzekerheid. Ik wil iedereen danken voor de constructieve manier waarop met deze plotse onzekerheid werd omgegaan.”

Overleg

Zaterdagochtend was dat nog even anders. Er vond toen een overleg met burgemeester Jan de Keyser, het agentschap voor zorg en gezondheid, de arts uit de zorgraad en met de directie van de school plaats, waarna beslist werd om de school maandag niet te openen.

In afwachting van de resultaten die zopas bekend raakten, werd zo veel als mogelijk contact tussen de kinderen vermeden. Daarom werd er ook geen noodopvang voorzien. Er was er een oproepen om voorzichtig om te springen met vrijetijdsactiviteiten, zoals een sport- of jeugdbeweging.

Voor de krokusvakantie testte al een leerling uit het vierde leerjaar positief. Die klas was al in quarantaine gegaan. Daarop werd in eerste instantie besloten om woensdag 10 februari alle lessen op te schorten en de school te sluiten. Bij de meeste kinderen van het vierde leerjaar werd meegedeeld dat ze negatief testten. Twee kinderen uit het tweede leerjaar, een kind uit het eerste kleuter en een kind uit het tweede kleuter testten ook positief op het coronavirus.

Acht personeelsleden afwezig

Bij de eerste besmetting in het tweede leerjaar deed het CLB een contactonderzoek. De nauwste contacten uit de klas en uit de eetzaal van het besmette kind werden aangeschreven. Zij kregen een code om zich te laten testen en werden in quarantaine gezet. De andere leerlingen van de klas werden als laag risicocontact omschreven. Zij mochten naar school komen. De klas werd niet volledig in quarantaine geplaatst omdat de kinderen uit de klas nog geen ziekteverschijnselen vertoonden. Dit in tegenstelling tot het vierde leerjaar, waarin verschillende kinderen reeds symptomen vertoonden.

Er waren toen ook al acht personeelsleden afwezig door ziekte of quarantaine, maar daarvan had slechts één positief getest. Het werd dan ook zeer moeilijk om de lessen op een kwalitatieve manier te organiseren. Verschillende ouders lieten in de week voor de krokusvakantie weten dat ze ongerust zijn en dat ze hun kinderen preventief willen thuishouden om de veiligheid in hun gezin te bewaren. (GST)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.