Basisscholen zamelen dopjes in voor blindengeleidehonden onder impuls van Serviceclub Fifty-one

Redactie KW

Mobiliteitscentrum Vrienden der Blinden en Slechtzienden in Koksijde telt momenteel liefst veertig visueel gehandicapte personen die wachten op een blindengeleidehond. Omdat de nood hoog is, gaat Serviceclub Fifty-one Knokke-Heist een uniek samenwerkingsproject aan met alle basisscholen van Knokke-Heist om zoveel mogelijk dopjes in te zamelen.

“Reeds meer dan 33 jaar zijn we met onze Fifty-one club actief in het ondersteunen van sociale doelen en engageren we ons om goed te doen voor de maatschappij. Zo kwamen we in contact met Vrienden der Blinden in Koksijde. Als serviceclub zamelden we zelf op kleine schaal dopjes in en ondersteunen zo reeds demo-hond Raham, die volop in opleiding is,” weet voorzitter Peter Coppens. “Maar de nood is erg groot. Om meer impact te hebben en de inzamelactie beter bekend te maken, contacteerden we de directies van alle basisscholen in Knokke-Heist. Iedereen was onmiddellijk bereid om zijn schouders onder het project te zetten. Onze kinderen leren door de actie op een positieve manier om te gaan met het milieu. Maar ze leren vooral dat ze door een simpele inzamelactie mensen kunnen helpen die nood hebben aan ondersteuning.”

Veertien locaties

“Met dit uniek project maken we onze kinderen bewust dat niet iedereen hetzelfde is en dat zij wel degelijk een verschil kunnen maken door samen iets in te zamelen en op deze manier iets kunnen betekenen voor iemand anders”, gaat Pieter Coppens verder. “Vanaf 31 januari staan er op veertien locaties aan de scholen containers om de dopjes te verzamelen. Ongeveer 2.200 kinderen zijn bij dit project betrokken. Een dopje weegt gemiddeld 1 gram. Een kilo bevat ongeveer 350 dopjes en brengt ongeveer 0,30 euro op. Er is dus veel werk aan de winkel als je weet dat de opleiding van één blindengeleidehond 25.000 euro kost. In al mijn enthousiasme leg ik de lat hoog. Samen met alle schoolkinderen willen we minsten vijf ton dopjes ophalen. Tijdens Kaboem, de slothappening van deze actie op 27 juni in de tuinen van CC Scharpoord maken we niet alleen de resultaten bekend maar met de medewerking van de jeugddienst trakteren we onze schoolgaande kinderen ook op een heus feestje!”

De deelnemende scholen zijn Windekind-Polderkind, Heilig Hartschool, Margaretaschool, Vrije Basisschool OLVO, Sint Jansschool, Basisschool De Zwinstede, Gemeentelijke basisschool de Pluim, Gemeentelijke basisschool Het Anker en de Vuurtoren buitengewoon onderwijs. (DM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.