Basiliek van Dadizele zamelt geld in voor relikwie-kapel

De haartjes van de paus krijgen een plaats in een zijkapel van de basiliek. In die kapel komt er ook een drieluik met daarop de afbeeldingen van de Onze-Lieve-Vrouw van Dadizele, Johannes Paulus II en de plaatselijke basiliek. © gf
Redactie KW

De basiliek in Dadizele en alle gelovigen in de regio kijken uit naar 29 april. Dan wordt de relikwie van Johan Paulus II feestelijk ingehuldigd. Voor de realisatie van de ruimte voor de verering van de relikwie wordt wel nog 7.000 euro gezocht.

Nadat de basiliek ruim twee jaar geleden al een aanvraag indiende om een relikwie van de voormalige paus Johan Paulus II te bekomen, kwam er vorig jaar plots goed nieuws. Het Vaticaan stuurde enkele haartjes van de inspirerende paus naar Dadizele. De geloofsgemeenschap wil graag de relikwie een mooie plaats geven in de Dadizeelse basiliek. “Nu zijn we als bedevaartsoord enkel in deze provincie gekend. De komst van de relikwie zal ons ook buiten de provinciegrenzen op de kaart zetten”, gaf priester Wim Vangheluwe mee.

Er werd een geldinzameling opgestart om zo een mooie ruimte in te richten voor de haartjes van de paus die in 2014 werd heilig verklaard. Inmiddels kwam er al heel wat geld binnen via giften en de organisatie van geldinzamelingacties.

“Ik had nooit verwacht dat er zoveel geld zou ingezameld worden”, geeft de priester toe. Inmiddels is kunstenaar Koen Deleu volop de plannen voor de ruimte aan het uitwerken. “Die plannen zijn inmiddels geëvolueerd. Momenteel hebben we nog 7.000 euro nodig om alles te financieren.”

De komende weken wordt er onder andere nog een taartenverkoop georganiseerd en ook de verkoop van tweedehandsboeken in de basiliek loopt nog verder door. De basiliek hoopt echter ook nog op giften om de 7.000 euro volledig in te zamelen.

relikwiehouder

Hoe de ruimte voor de relikwie er straks zal uitzien, is inmiddels helemaal duidelijk. De haartjes van de paus krijgen een plaats in een zijkapel van de basiliek. In die kapel komt er ook een drieluik met daarop de afbeeldingen van de Onze-Lieve-Vrouw van Dadizele, Johannes Paulus II en de plaatselijke basiliek.

“Onlangs ging ik in Krakau, het thuisland van Johannes Paulus II, op zoek naar een speciale relikwiehouder. Die vond ik in een klein ateliertje”, aldus de priester. Op de relikwiehouder worden de handen van de paus en een kruis afgebeeld. “De houder toont echt de kracht van het geloof.”

Een gespecialiseerd bedrijf uit het Brugse zal de relikwie in de houder plaatsen en ontwerpt ook een glazen kast om de relikwie te beschermen.

“Momenteel hebben we nog 7.000 euro nodig om alles te financieren”

Als alles volgens plan verloopt en de nodige fondsen voor de financiering van het project worden gevonden, wordt de relikwie op woensdag 29 april om 18.30 uur in de basiliek officieel ingehuldigd.

“Wanneer we het geld nog niet bijeen zouden hebben, dan proberen we tijdens de meimaand nog verschillende inzamelingen te doen”, aldus nog de priester, die toch hoopt dat de relikwie al eind april een plaatsje krijgt in de basiliek.

“Mocht dat lukken, dan ben ik er zeker van dat er tijdens de bedevaartsmaand mei nog veel meer mensen afzakken naar Dadizele in vergelijking met andere jaren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier