Bas Kindt is de nieuwe directeur van De Plataan

Bas Kindt is sinds 1 mei de nieuwe directeur van De Plataan in Izegem. © foto Frank
Philippe Verhaest

In volle coronacrisis is Bas Kindt gestart als nieuwe directeur van het woon- en zorgcentrum De Plataan. De 39-jarige Rumbekenaar maakt de overstap van AZ Delta en volgt Danny De Moor op, die na 41 jaar met pensioen ging. “Dankzij de kordate aanpak van Danny heeft Covid-19 geen kans gekregen in De Plataan”, stelt Bas.

Bas Kindt (39) is sinds 1 mei de nieuwe directeur van De Plataan. Hij woont met zijn echtgenote Leen Vandemaele (35) en hun kinderen Ferre (8) en Stiene (10) in Roeselare, maar is een geboren en getogen Ingelmunsternaar. Hij is de zoon van oud-schepen Rob Kindt en Cathérine Callu en de broer van Laurens (37) en Eline (29) en heeft een masterdiploma verpleegkunde op zak.

Bas startte zijn carrière bij AZ Delta in Roeselare, waar hij na twee jaar op de dienst intensieve zorgen voor een periode van zes jaar aan de slag ging in het operatiekwartier. De voorbije zes jaar was hij hoofdverpleegkundige op de afdeling endoscopie. “Mijn jaren bij AZ Delta zal ik altijd blijven koesteren, want ze hebben me mee gevormd tot wie ik nu ben”, opent hij. “Maar het was stilaan tijd voor een compleet nieuwe uitdaging en ik droomde er altijd al van om een leidinggevende functie in een woon- en zorgcentrum op te nemen.”

Dat hij Danny De Moor mag opvolgen, vindt Bas een hele eer. “Danny is een monument. Op enkele maanden na heeft hij zijn hele carrière in De Plataan doorgebracht en deze plek echt mee opgebouwd. Zijn verdiensten zijn amper te onderschatten. Danny kende zijn personeelsleden door en door en had een erg goeie band met de bewoners. Hij was ook bijzonder goed georganiseerd en vond transparantie en duidelijke communicatie erg belangrijk. Die lijn wil ik dan ook doortrekken.”

Menselijk aspect

Dat er tot op vandaag geen enkele bewoner van De Plataan met Covid-19 besmet is geraakt, is volgens Bas dan ook een van de grote verdiensten van zijn voorganger.

Ik heb nu al een pak ideeën, maar de coronacrisis bemoeilijkt het om die meteen uit te rollen

“Danny heeft erg kordaat opgetreden en zo kreeg het virus hier geen enkele kans. Daar moeten we dankbaar voor zijn, al is het niet evident om pal in deze crisis van start te gaan als directeur. Gelukkig kon ik de eerste weken terugvallen op de ervaring van Danny en ook de 170 personeelsleden hebben me met open armen ontvangen.”

In De Plataan wil Bas opnieuw aanknopen met het menselijke aspect van de zorgsector. “Begrijp me niet verkeerd, ook in de ziekenhuiswereld staat de patiënt centraal, maar het medische primeert. Volledig terecht, maar in een wzc is er meer tijd en ruimte om te focussen op kwaliteitsvol wonen en leven. Daar wil ik in De Plataan echt op focussen. Deze plek moet voor de 180 bewoners nóg meer een echte thuis zijn. Ik heb nu al een pak ideeën, maar de coronacrisis bemoeilijkt het om die meteen uit te rollen. Ik leer hier elke dag erg veel bij, luister naar werknemers en bewoners en capteer zoveel mogelijk.”

“Ik heb trouwens erg veel bewondering voor onze mensen. Hoe zij ook nu, in moeilijke omstandigheden, zorg dragen voor de bewoners… daar kan je alleen maar je hoed voor afdoen. Hopelijk kunnen we binnen afzienbare tijd opnieuw evolueren naar een volledig open huis en ook hier stilaan terugkeren naar het ‘nieuwe normaal’. Mondmaskers, ontsmettende handgel en andere maatregelen zullen daar nog even bij horen, de exit moet ook in de zorgsector stap voor stap gebeuren. Maar na één maand weet ik al dat mijn roeping hier ligt. Ik hoop héél lang bij De Plataan aan de slag te kunnen blijven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier