Bart ‘Zwerfvuilman’ Dhondt overal te zien

Misschien herkende je Bart Dhondt al als zwerfvuilman van Brugge? In opdracht van de dienst Preventie creëerde het Brugse communicatieadviesbureau Cayman de campagne ‘Fan van Brugge oltied schoane’. “Sinds eind februari kun je, in de vorm van een stripheld die getekend werd door Henk Linkskens, mijn beeltenis ook op affiches zien, of op de XL-vuilnisbakken op de Markt, ’t Zand en het Stationsplein”, lacht hij.

Bart Dhondt, met op de achtergrond Zwerfvuilman. © Davy Coghe

Sinds jaar en dag werkt Bart Dhondt (47) in Meubels Dhondt gelegen aan de Blankenbergse Steenweg, die dit jaar haar gouden jubileum viert. Door de jaren heen is Bart uitgegroeid tot een veelgevraagd amateuracteur. Iets wat hij al heel lang doet. “Mijn eerste ervaring was een figurantenrol en dateert van het jaar 1993. Het was in de verfilming van Het Verdriet van België, het boek van Hugo Claus”, herinnert hij zich. “De Zwitser Claude Goretta regisseerde en filmde een deportatie op het Walplein. Ik maakte deel uit van het volk dat hiertegen protesteerde.”

Stijn Coninx

Het jaar erna speelde Bart een rol in een Franse film, die gedraaid werd aan de Rozenhoedkaai. Hij kreeg de smaak te pakken en werd dan ook gevraagd door Stijn Coninx in 2005 voor De Kavijaks. Hij gaf gestalte aan een Duitse én een Canadese soldaat. Door de goede prestaties gaf Stijn Coninx zijn naam door aan bevriende regisseurs en aan leerlingen van filmschool Ritcs in Brussel. Zo kwam Bart terecht bij leerling/regisseur Tom Van Avermaet en mocht meewerken aan zijn eerste kortfilm Droomtijd. Ook in Team Spirit en Buitenspel van Jan Verheyen was de Bruggeling te zien.

Maar Bart brak pas echt door in 2009. Hij werd gebombardeerd tot hoofdpersonage in de videoclip van Blonde Fire, een single van The Hickey Underworld. “Deze clip werd geregisseerd door Joe Vanhoutteghem en gedraaid door Nicolas Karakatsanis. Met die clip werden we genomineerd voor de MIA’s en werd ik backstage uitgenodigd door de groep. Later op de avond mocht ik mee op het podium voor de live-uitzending op tv.” Daar leerde Bart ook andere muzikanten kennen, onder wie Bent Van Looy. “Will Tura en Natalia hadden de videoclip ook gezien en feliciteerden mij met mijn rol. Ook voor de clip van The Frog deed The Hickey Underworld een beroep op mij.” Met deze groep ging hij dan ook mee maar optredens, waar hij mee het podium op mocht. Nog een manier om contacten met andere muzikanten te leggen voor nieuwe opdrachten.

Professioneel acteur worden? Neen, acteren is voor mij in de eerste plaats een uitlaatklep

Zo dook hij ook op in videoclips van onder meer Absynthe Minded en Admiral Freebee recent ook ‘Paranoia’ van Ertebrekers, de driekoppige band rond Filip Kowlier. Die werd opgenomen in Oostende in regie van Hans Buyse. Samen met de cast van ‘De Regel van 3s’, een reeks op Ketnet, mocht Dhondt ook meewerken aan een videogame, een spel waar kinderen zelf het verloop van het verhaal kunnen maken.

Echte stripheld

In opdracht van de dienst Preventie creëerde het Brugse communicatieadviesbureau Cayman de campagne ‘Fan van Brugge oltied schoane’. Die campagne spoort de inwoners van Die Scone aan om hun stad net te houden. Regisseur Jochen Decostere maakte een filmpje waarin Bart Dhondt te zien is als zwerfvuilman. En nu prijkt de beeltenis van Bart Dhondt doorheen de stad. “Deze campagne loopt ondertussen al twee jaar maar sinds eind februari kun je, in de vorm van een stripheld die getekend werd door Henk Linkskens, mijn beeltenis op affiches zien, of op XL-vuilnisbakken op de Markt, ’t Zand en het Stationsplein”, lacht hij.

Bart was ook al in verschillende tv-series te zien, zoals Aspe, waarin hij oog in oog stond met Francesca Vanthielen en Herbert Flack. Ook in Tabula Rasa viel hij op. “Ik meet bijna twee meter. Dat is tegelijk een voor- en een nadeel, want als ik tegenover Veerle Baetens sta, een actrice die kleiner is, blijkt het contrast soms groot, maar we hebben daar een oplossing voor”, stelt Dhondt.

Door de jaren heen speelde de Sint-Pietersnaar ook in commercials voor Cinematek. In één ervan mocht hij op het dak van Bozar staan. “Ja, je komt vaak op plaatsen waar je anders geen kans toe krijgt”, glimlacht hij. Ook Radio 1 en 2, Nationale Loterij en, onlangs vrijgegeven, Bru(u)t IPA, een champagnebier van brouwer Thibo Baccarne voor brouwerij Dutch Bargain, deden een beroep op hem. Bart prijkt nu op het etiket van dat drankje.

Concertgebouw

Nog in zijn vrije tijd ontwerpt Bart toneeldecors en sculpturen in papier-maché en leeft hij zich uit in (rock)fotografie. Op zijn appartement hangen dan ook prachtige concertbeelden van Bent Van Looy en een unieke foto genomen in het Brugse Concertgebouw – bijna schilderachtig. Ook werkte Dhondt mee aan een project van kunstenaar Hans Op de Beeck. Peter Ghesquire hield dan weer een plaatsje voor hem vrij op een kunstfoto.

“Of ik een professioneel bestaan als acteur zou zien zitten? Neen, ik vind het een ideale uitlaatklep, maar zie me in de eerste plaats toch als een schakel in een bloeiende familiezaak die ondertussen 50 jaar meubels en interieurs op maat van de klant maakt. Die zekerheid ga ik niet opgeven”, besluit Bart Dhondt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.