"Vorige week had ik een lichte verkoudheid, maar niet echt last", vertelt de Oostendse burgemeester met inderdaad lichtjes verkouden stem. "Ik voelde me ook wat oververmoeid en dacht dat ik misschien ziek zou worden. Die vermoeidheid kwam volgens mij door de heftigheid van de voorbije twee, drie weken. Ik dacht niet aan corona."

"Dinsdag onderging ik een hartonderzoek, dat al lang gepland was. Mijn mama is gestorven aan een hartaanval rond de leeftijd die ik nu heb. Mijn Oostendse hartspecialist is met pensioen en daarom ging ik in januari langs bij cardioloog Pedro Brugada (die nu in Oostende woont en op de Open VLD-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 stond, red.). Toen was beslist dat een coronair onderzoek - naar mogelijke vernauwingen of verstoppingen van de kransslagaders - nodig was. Ik dacht dat het onderzoek zou afgelast worden, maar het ging toch door."

"Het coronair onderzoek was positief, maar 's avonds kreeg ik telefoon van mijn huisarts. Bij de CT-scan waren vlekjes op mijn longen ontdekt, die deden vermoeden dat ik corona had opgelopen. Ik liet me dan onmiddellijk testen en woensdagmiddag kreeg ik het nieuws dat ik inderdaad besmet ben. Daarom blijf ik nu tien dagen in thuisisolatie."

100 procent digitaal

"Ik voel me op dit moment goed, maar moet natuurlijk opletten. Als ik koorts krijg of pijn in de borstkas, moet ik opnieuw naar het ziekenhuis. Ik blijf nu thuis werken, al deed ik dat de voorbije weken ook al grotendeels", zegt Bart Tommelein. "Er waren nog enkele fysieke vergaderingen, maar op grote afstand van elkaar. We hadden ook al veel videoconferenties. Ik kwam wel nog op het stadhuis om stukken te tekenen en gisteren had ik nog een overleg met de korpschef over het paasweekend, dat we ordelijk willen organiseren."

"Maar vanaf nu werk ik 100 procent digitaal en dat geldt ook voor mijn gezin. Ook mijn vrouw en twee kinderen die nog thuis wonen, blijven nu thuis. Als gezin zijn wij niet gewoon om zo veel samen te zijn. Het is anders leven, zeker ook voor de kinderen. We moeten opnieuw een evenwicht zoeken", bekent Bart Tommelein.

Op voorzitterscampagne of van skiënde dochter?

"Waar ik het virus opliep? Dat weet ik niet. Voor de coronacrisis uitbrak, was ik veel op campagne voor het voorzitterschap van Open VLD. Ik nam deel aan debatten, kwam in volle zalen, op eetfestijnen... Mijn tweede dochter ging begin maart skiën in het Oostenrijkse Ischgl, waar het virus erg is verspreid. Maar of ik het van haar kreeg, weet ik niet. Dat is enkel een vermoeden. Gelukkig zijn geen andere gezins- of familieleden ziek. Mijn vrouw Sarah hoest wat, maar daar heeft ze wel meer last van. En de kinderen zijn springlevend. Ze hebben zelfs heel veel energie (lacht)."

(HH)

"Vorige week had ik een lichte verkoudheid, maar niet echt last", vertelt de Oostendse burgemeester met inderdaad lichtjes verkouden stem. "Ik voelde me ook wat oververmoeid en dacht dat ik misschien ziek zou worden. Die vermoeidheid kwam volgens mij door de heftigheid van de voorbije twee, drie weken. Ik dacht niet aan corona.""Dinsdag onderging ik een hartonderzoek, dat al lang gepland was. Mijn mama is gestorven aan een hartaanval rond de leeftijd die ik nu heb. Mijn Oostendse hartspecialist is met pensioen en daarom ging ik in januari langs bij cardioloog Pedro Brugada (die nu in Oostende woont en op de Open VLD-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 stond, red.). Toen was beslist dat een coronair onderzoek - naar mogelijke vernauwingen of verstoppingen van de kransslagaders - nodig was. Ik dacht dat het onderzoek zou afgelast worden, maar het ging toch door." "Het coronair onderzoek was positief, maar 's avonds kreeg ik telefoon van mijn huisarts. Bij de CT-scan waren vlekjes op mijn longen ontdekt, die deden vermoeden dat ik corona had opgelopen. Ik liet me dan onmiddellijk testen en woensdagmiddag kreeg ik het nieuws dat ik inderdaad besmet ben. Daarom blijf ik nu tien dagen in thuisisolatie.""Ik voel me op dit moment goed, maar moet natuurlijk opletten. Als ik koorts krijg of pijn in de borstkas, moet ik opnieuw naar het ziekenhuis. Ik blijf nu thuis werken, al deed ik dat de voorbije weken ook al grotendeels", zegt Bart Tommelein. "Er waren nog enkele fysieke vergaderingen, maar op grote afstand van elkaar. We hadden ook al veel videoconferenties. Ik kwam wel nog op het stadhuis om stukken te tekenen en gisteren had ik nog een overleg met de korpschef over het paasweekend, dat we ordelijk willen organiseren.""Maar vanaf nu werk ik 100 procent digitaal en dat geldt ook voor mijn gezin. Ook mijn vrouw en twee kinderen die nog thuis wonen, blijven nu thuis. Als gezin zijn wij niet gewoon om zo veel samen te zijn. Het is anders leven, zeker ook voor de kinderen. We moeten opnieuw een evenwicht zoeken", bekent Bart Tommelein."Waar ik het virus opliep? Dat weet ik niet. Voor de coronacrisis uitbrak, was ik veel op campagne voor het voorzitterschap van Open VLD. Ik nam deel aan debatten, kwam in volle zalen, op eetfestijnen... Mijn tweede dochter ging begin maart skiën in het Oostenrijkse Ischgl, waar het virus erg is verspreid. Maar of ik het van haar kreeg, weet ik niet. Dat is enkel een vermoeden. Gelukkig zijn geen andere gezins- of familieleden ziek. Mijn vrouw Sarah hoest wat, maar daar heeft ze wel meer last van. En de kinderen zijn springlevend. Ze hebben zelfs heel veel energie (lacht)."(HH)