https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Bart Tommelein: “Ik blijf vechten voor rendement zonnepanelen”

Redactie KW

Bart Tommelein (Open VLD), destijds Vlaams minister van Energie, belooft ‘keihard te blijven vechten’ om te zorgen dat het ‘rendement van de zonnepanelen overeind blijft’. Dat zei hij in het Canvas-programma De Afspraak .

Bart Tommelein is vandaag Vlaams Parlementslid en burgemeester van Oostende, maar was Vlaams minister van Energie toen de digitale elektriciteitsmeter werd ingevoerd en de regeling werd uitgewerkt waarbij mensen die voor eind 2020 zonnepanelen plaatsten, nog 15 jaar hun terugdraaiende teller konden behouden. Die regeling is vorige week vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Toen het Vlaams Parlement de regeling goedkeurde, was Tommelein als Energieminister al opgevolgd door zijn partijgenote Lydia Peeters.

‘Gepakt’ door kritiek

De vele kritiek “heeft me gepakt”, gaf Bart Tommelein toe. Maar hij beloofde de mensen die zonnepanelen plaatsten ‘te blijven steunen’ en als Vlaams Parlementslid ‘alles te zullen doen’ om hen compenserende maatregelen te bieden. “Het was mijn job om mensen te overtuigen om zonnepanelen te plaatsen”, stelde hij in De Afspraak . “We moesten de klimaatdoelstellingen halen. We wilden de digitale meter niet plaatsen zonder de eigenaars van zonnepanelen hun rendement te verzekeren. Vandaar deze regeling. Ik excuseer me omdat wat we voor ogen hadden niet is gelukt.”

Uit adviezen van onder meer de Raad van State bleek toen al dat de regeling met de nog 15 jaar terugdraaiende teller moeilijk te handhaven was. “Maar er was toen geen andere oplossing mogelijk”, aldus Tommelein. “Het Vlaams Parlement heeft de zaak naar zich toe getrokken en amendementen goedgekeurd om tegemoet te komen aan de opmerkingen van de Raad van State. En dan is zonder enige tegenstem beslist om ermee door te gaan.”

Compensaties

“Er moeten compensaties komen opdat de mensen geen verlies doen aan hun zonnepanelen. Het prosumententarief (het bedrag dat eens per jaar moet worden betaald voor het gebruik van het net) wordt afgeschaft, er komt een terugleververgoeding voor de energie die je terug op het net zet en minister Zuhal Demir (N-VA) werkt aan een vergoeding voor wie recent zonnepanelen plaatste. Ik verwacht en hoop dat er ook oplossingen komen voor mensen met warmtepompen, accumulatoren, elektrische wagens… Ik heb geprobeerd de mensen te overtuigen om zonnepanelen te plaatsen en vind het bijzonder jammer dat het draagvlak nu weg is. Maar ik ben ervan overtuigd dat zonnepanelen nog altijd een rendement zullen opleveren en blijf daar keihard voor vechten.”

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.