Bart Tommelein: “Heropen horeca ook binnen op 1 mei”

OOSTENDE/Burgemeester Bart Tommelein. FOTO PETER MAENHOUDT©Peter MAENHOUDT Regional
OOSTENDE/Burgemeester Bart Tommelein. FOTO PETER MAENHOUDT©Peter MAENHOUDT Regional
Hannes Hosten

Bart Tommelein (Open VLD) pleit voor een heropening van de horeca – en niet alleen de terrassen – op 1 mei. “Een gecontroleerde heropening van cafés en restaurants kan een oplossing zijn voor veel illegale bijeenkomsten die nu toch plaatsvinden”, zegt de Oostendse burgemeester.

De druk op het overlegcomité van woensdag groeit, nu de gouverneur van Luik en een reeks burgemeesters uit die provincie, maar ook burgemeester Ward Vergote (Visie) van Moorslede , aankondigden dat ze de terrassen vanaf 1 mei zullen toelaten, ongeacht wat het overlegcomité beslist. Bart Tommelein wil zich wel schikken naar de beslissing van het overlegcomité, maar houdt tegelijk een opvallend pleidooi.

“Brussel beseft dat er iets moet gebeuren en ik denk dat de kans klein is dat de terrassen niet zullen opengaan”, zegt de Oostendse burgemeester. “Maar ik zou pleiten om de horeca ook binnen toe te laten, binnen bepaalde beperkingen. Eventueel kunnen ook de openingsuren beperkt worden tot enkel overdag, niet ‘s nachts, om ze dan later uit te breiden. Zo kunnen we ook de horecazaken zonder terras kansen bieden.”

“Ik ben ervan overtuigd dat we zo veel illegale bijeenkomsten een halt kunnen toeroepen. We weten ook dat veel vrienden en kennissen toch bij elkaar komen. Dat is de realiteit. In de woonkamer valt dat niet te controleren. Als mensen samenkomen in een horecazaak, is dat beter te controleren en te handhaven. Nu moeten we rekenen op mensen die anderen verklikken, maar tegenwoordig wordt er niet meer veel kabaal overgemaakt als mensen met vier een huis binnen gaan. Dan is het beter om de horeca goed georganiseerd te laten openen, met behoud van de steunmaatregelen.”

Burgemeester Piet De Groote (Knokke-Heist): “Pure kafka”

Burgemeester Piet De Groote (Gemeentebelangen) van Knokke-Heist gaat niet zo ver als Tommelein, maar dringt erg aan om de terrassen te openen. “Het is pure kafka”, vindt hij. “Mensen zitten op de grond bij gebrek aan stoelen en tafels. Dat gebeurt op het strand, op de dijk en ook in de lege dijkterrassen, waar geen stoelen en tafels staan, maar waar de mensen toch wat beschutting genieten.”

“Als we de terrassen willen openen, dan is het niet om de horeca een plezier te doen, maar voor de volksgezondheid”, beklemtoont De Groote. “Mensen houden dit geen vijf, zes maanden vol zonder perspectief. Ze nodigen elkaar privé uit, wat ook weer leidt tot besmettingen. Het zou echt van slechte wil getuigen als de horecazaken en stranduitbatingen niet de kans zouden krijgen om hun terrassen te openen. Zo kunnen de mensen tenminste ordentelijk plaatsnemen en hoeven ze niet op hun gat op de grond te zitten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.