Bart Naessens wordt de nieuwe directeur van het Brugs muziekconservatorium

Bart Naessens, hier samen met zijn echtgenote Amaryllis Dieltiens.©© Fotodesign Emily
Bart Naessens, hier samen met zijn echtgenote Amaryllis Dieltiens.©© Fotodesign Emily
Stefan Vankerkhoven

De Brugse dirigent, orgelist en klavecinist Bart Naessens wordt vanaf 1 mei de nieuwe directeur van het Brugs muziekconservatorium. Dat heeft het Brugs schepencollege maandag beslist, zo bevestigt onderwijsschepen Ann Soete.

De voorbije jaren doorstond het Brugs muziekconservatorium een heuse storm. Een nieuwe, na een vergelijkend examen, vastbenoemde directeur moet de school uit woelige wateren krijgen en een nieuw elan geven. “Vol vertrouwen kijk ik uit naar de samenwerking met Bart Naessens, hij kwam met glans als beste kandidaat naar voor in het vergelijkend examen”, stelt de Brugse onderwijsschepen Ann Soete.

Oud-leerling

Bruggeling Bart Naessens is zelf een oud-leerling van het muziekconservatorium. Hij werd aangestoken door de orgelmicrobe in de klas van Chris Dubois en studeerde nadien aan het Lemmensinstituut in Leuven bij prof. Luc Ponet. In mei 2007 studeerde hij af voor klavecimbel bij Kris Verhelst en in september 2008 behaalde hij met glans zijn Masterdiploma orkestdirectie in de klas van Edmond Saveniers. Sedert het najaar 2011 is hij doctorandus aan de KU Leuven met een studie omtrent de uitvoeringspraktijk-gerelateerde consequenties van de inzetbaarheid van het ‘claviorganum’.

Barts muzikale activiteiten spelen zich op vele verschillende terreinen af. Enerzijds is hij een bijzonder gerespecteerd en gewaardeerd continuospeler (mede door zijn jarenlange studie van de ‘oude muziek’ en de correcte historische uitvoeringspraktijk ervan), anderzijds wordt hij zowel solistisch als in kamermuziekverband gezien op concertpodia in binnen- en buitenland met de meest uiteenlopende repertoires, gaande van vroege polyfonie tot creaties van hedendaagse componisten. Daardoor heeft hij het voorrecht nu al op jonge leeftijd met de meest vooraanstaande musici en gerenommeerde ensembles en orkesten te mogen musiceren en door hen uitgenodigd te worden, zoals o.m. Ensemble Explorations, Zefiro Torna, Il Gardellino, Collegium Vocale Gent, Vlaams Radiokoor en –orkest, De Nederlandse Bachvereniging, Currende (consort), Koor en orkest van de Koninklijke Muntschouwburg, La Hispanoflamenca, enz…

Organist

Sinds 1999 is Bart titularis-organist aan de Sint-Gilliskerk in Brugge. Zijn pedagogische activiteiten spelen zich af aan de academie van Blankenberge en aan de Kunsthumaniora van het Lemmensinstituut te Leuven waar hij orgel en klavecimbel doceert. Daarnaast is hij sedert september 2012 clavecinist-begeleider aan de Franstalige afdeling van het gerenommeerde Koninklijk Brussels Conservatorium en van de oude muziekafdeling van het Lemmensinstituut.

Bart legt zich steeds meer toe op het dirigeren en wordt regelmatig bij diverse koren en orkesten als gastdirigent gevraagd. Zo is hij voor een aantal producties repetent en dirigent bij het Vlaams Radiokoor. Daarnaast is hij artistiek leider van het Roeselaars Kamerkoor waarmee hij vooral het minder bekende en minder uitgevoerde repertoire voor Kamerkoor wil exploreren op een eigenzinnige, diep muzikaal geïnspireerde manier.

Bach Plus

Recentelijk wil hij zijn inzichten en passies een eigen invulling geven. Mede daardoor richtte hij in 2007 samen met zijn vrouw Amaryllis Dieltiens het ensemble Capriola di Gioia op waar ze op een originele en geaffecteerde manier willen focussen op de uitvoeringspraktijk van het barokke repertoire. In 2010 werd een lange droom bewerkelijkt door de oprichting van het ensemble BachPlus, waar hij samen met Elisabeth Hermans een podium wil creëren voor de uitvoering van het (cantate)repertoire van JS Bach en zijn tijdgenoten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.