Bart Migom uit Esen geïdentificeerd als één van de dodelijke slachtoffers in Zaventem

Redactie KW

Bart Migom uit Esen, een student marketing aan Howest in Brugge, heeft wel degelijk het leven gelaten bij de aanslagen in Brussel. DNA-stalen hebben daarover uitsluitsel gegeven.

Zijn ouders en zijn Amerikaanse vriendin probeeren hem sinds dinsdagochtend vruchteloos te bereiken. Emily Eisenman, de 21-jarige Amerikaanse vriendin van Bart Migom, had dinsdagochtend nog een bericht van hem gekregen. Hij was op weg naar de luchthaven van Zaventem en beloofde haar bij aankomst daar een foto door te sturen van zijn boarding pass. De twee geliefden zouden elkaar normaal gezien enkele uren later treffen in Athens, Georgia, Verenigde Staten.

Maar die foto kwam er niet meer, vertelde de vriendin in een interview met CNN. “Ik merkte dat zijn trein om halfacht op Brussels Airport zou aankomen en dat zijn vliegtuig om halfelf zou opstijgen, maar ik denk niet dat hij zo ver is geraakt. Sindsdien heb ik niets meer van hem gehoord, evenmin als zijn familie.”

Familie lange tijd in het ongewisse

Emily vertelde in het interview ook nog dat de familie van Bart in het ongewisse bleef. “Ze hebben zijn vermissing opgegeven bij de politie, die enkele mensen tot bij hen thuis heeft gestuurd om DNA te nemen. Ze zijn naar een militair hospitaal in Brussel getrokken, in de hoop dat ze hem daar zouden vinden, maar zonder resultaat. Sindsdien wachten ze op nieuws, maar ze hebben nog niets vernomen. Hij staat ook op geen enkele lijst met namen.”

Speurders kwamen naar Esen om op de slaapkamer van Bart Migom sporen van DNA te verzamelen, om dat te kunnen vergelijken met het DNA van de dodelijke slachtoffers. Zo kon zijn lichaam geïdentificeerd worden.

Bart Migom uit Esen geïdentificeerd als één van de dodelijke slachtoffers in Zaventem

Bart Migom was pas sinds eind oktober vorig jaar samen met Emily Eisenman. De twee leerden elkaar kennen tijdens een kamp rond gezondheid in de States, waar Bart vorig najaar naar toe was getrokken. “Mijn broer (Nathanael, red) en ik organiseren al langer dergelijke sessies rond gezondheid en dergelijke, en maken daar wereldwijd ook publiciteit voor via Facebook en via filmpjes op YouTube. Hij volgde ons al een tijdje en is voor zo’n kamp eens naar hier gekomen. Toen is de vonk overgeslagen”, getuigt ze. “Ik had er eerlijk gezegd geen idee van dat je iemand zó graag kunt zien, tot nu. Dit zijn de vreselijkste dagen uit mijn leven.”

Verslagenheid groot bij Howest in Brugge

Tom Delmotte, PR-verantwoordelijke bij Howest, bevestigt intussen bij Radio 2 West-Vlaanderen dat de school vrijdagochtend vroeg werd gecontacteerd met het vreselijke nieuws. “De verslagenheid is enorm”, zegt hij. “Als je rekening houdt met het verloop van de afgelopen dagen, dan weet je welk nieuws er kan komen. Maar je behoudt toch nog altijd een sprankeltje hoop, waar je je aan optrekt.”

Howest schakelt nu al haar studentenvoorzieningen in om de studenten bij te staan in deze moeilijke dagen. “We gaan nu volop inzetten op de opvang en op de manier waarop je met dit slechte nieuws omgaat”, aldus nog Tom Delmotte. “Tegelijkertijd willen we ook de wens van de ouders respecteren. Stel dat zij de uitvaart bijvoorbeeld in alle intimiteit willen regelen, dan gaan wij dat natuurlijk respecteren. Zijn ze gewonnen voor een begrafenis waar medestudenten en dergelijke ook aanwezig zijn, dan zullen we helpen waar nodig en waar mogelijk.”

Vanavond ‘Samenzijn Bart Migom’ gepland in Esen

Bart Migom uit Esen geïdentificeerd als één van de dodelijke slachtoffers in Zaventem

Student Dieter Delbarge had eerder deze week al het evenement ‘Samenzijn Bart Migom’ aangemaakt op Facebook. Dat is voorzien in zaal Ingelram in Esen, vanavond om 19.30 uur. “Verbijstering, ongeloof, verdriet, onmacht,… toen we hoorden dat Bart geen contact heeft kunnen opnemen na de verschrikkelijke aanslagen”, aldus Dieter Delbarge op de bewuste pagina. “In overleg met Debbie, zouden we graag samenkomen waar iedereen de kans heeft om iets te vertellen, iets op te schrijven, muziek of foto’s te delen… Iedereen die op één of andere manier iets wil delen op gelijk welke manier is welkom. Ook gewoon stil aanwezig zijn kan steun geven aan elkaar en aan de famillie.”

Intussen, nu het nieuws bekend is geraakt dat Bart wel degelijk is omgekomen bij de aanslagen in Brussel, stromen de rouwbetuigingen op die pagina binnen.

(FJA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.