Bart Deman neemt handelsfonds slotenmaker Erik Compernolle over

Erik Compernolle met links Bart Deman. © Davy Coghe
Redactie KW

Na ruim 30 jaar staat een nieuw gezicht aan het roer van één van Brugges bekendste slotenmakers. Erik Compernolle en diens eega Marleen De Vos hebben hun handelsfonds overgedragen aan de jongere, ambitieuze Bart Deman. “Het klinkt misschien eigenaardig, maar ik blijf deze zaak onder de naam Slotenmaker Erik Compernolle runnen. Erik is immers al decennialang een begrip en een man van vertrouwen, in en buiten Brugge.”

In 1988 opende Erik Compernolle (67) samen met zijn echtgenote Marleen De Vos (63) een slotenmakerij in de Vestingstraat. Op dat moment had hij al 13 jaar stielkennis opgedaan bij Verroens. “Drie jaar nadat ik zelfstandig werd, zijn we verhuisd naar het hoekhuis aan de Baron Ruzettelaan 81, waar je ons nog altijd kan vinden”, vertelt Erik Compernolle.

“In onze winkel kun je al 30 jaar terecht voor sleutels en onderdelen voor uw deuren. Al die tijd werkte ik ook vaak op verplaatsing. Dan ging ik de baan op voor het plaatsen van cilinders, veiligheidscilinders, sloten en meerpuntsloten. Mensen van wie de sleutels zoek waren, ging ik depanneren. In appartementsgebouwen sprong ik vaak syndicussen ter hulp. Daarnaast werd ik vaak gevraagd om koffers en kluizen te openen, zowel van de Bank Brussel Lambert als van particulieren. Dit gebeurde ook regelmatig in opdracht van het Vredegerecht. Soms belden gerechtsdeurwaarders mij op om overspelige koppels op heterdaad te betrappen. Ik heb ook nog de Lokale Politie en gerechtelijke instanties begeleid bij invallen in het drugs- en misdaadmilieu.”

Aspe

Veel Bruggelingen zullen Compernolle ook kennen van de serie ‘Aspe’ op VTM. Vanaf het eerste seizoen maakte hij er zijn opwachting als slotenmaker bij huiszoekingen. “Soms moest ik laten merken dat ik het verschot van mijn leven had opgedaan toen ik iemand in een plas kunstbloed zag liggen. Dit ging me vaak moeizaam af na twee uur wachten op de set en de ene take na de andere. Ik ben dan ook geen acteur, hé. Herbert Flack is dat wel. Ik herinner me hem als een ware vrouwenmagneet. Overal waar hij opdaagde, zag je dames opduiken. Voor de andere sekse had hij een immense uitstraling”, lacht Compernolle.

“Ik ben geen acteur, hé. Herbert Flack is dat wel. Hij had een immense uitstraling”

Bart Deman heeft het handelsfonds van Erik Compernolle overgenomen. Deze 33-jarige Bruggeling werd opgeleid als glazenplaatser en werkte jarenlang bij zijn vader Hans. Na zijn uren volgde hij een door de Vlaamse overheid erkende, tweejarige opleiding als slotenmaker. “Ik ben trots op mijn diploma”, geeft Deman aan. “Er lopen in onze branche immers te veel cowboys rond. Daarom raad ik jullie lezers aan nooit te bellen naar slotenmakers die enkel over een gsm-nummer beschikken. Van op een afstand ruik je stront aan de knikker. Het invoeren van een vestigingswet voor slotenmakers dringt zich op.”

De Slimste Mens

Ook Deman heeft al beeldbuiservaring. Afgelopen zomer was hij nog een week lang te zien in het spelprogramma ‘Switch’ op Eén. Hij haalde twee keer de finale en won ook een uitzending. “Quizmaster Adriaan Van den Hoof herinnerde zich Erik nog van ‘Aspe’-afleveringen. Op mijn vraag sprak hij zelfs een videoboodschap voor hem in”, vertelt Deman, die een fervent quizzer is. Enkele maanden geleden kroonde hij zich samen met drie vrienden nog tot winnaars van de eerste editie van ‘De Slimste Mens van Brugge’. Een bijzondere prestatie, want in het Belfort namen liefst 121 teams of 484 personen deel aan deze vragenuurtjes.

Erik Compernolle gaat trouwens nog niet met pensioen. Hij gaat zijn jongere opvolger nog bijstaan. Ook Marleen De Vos blijft stand-by, als geheugen van de slotenmakerij. “Op die manier kan Bart kennismaken met onze klanten. Het is nu ook een drukke periode, want tijdens de zogenaamde donkere maanden is er een opvallende toename van het aantal inbraken. In de zomer neemt het aantal kraken in woningen af, maar merk je een stijging in appartementen”, waarschuwt Compernolle. “Opvallend: als slotenmakerij blijven we trouwens inzetten op het mechanische. De automatisering van cilinders laten we bewust aan ons voorbij gaan. Bij een uitval van de stroom ben je trouwens beter af met een mechanisch slot.” (SVV)


Slotenmaker Compernolle kun je bereiken op 050 35 16 88.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier