Bart Deheegher is normaal vrijwilliger op EK en WK

Bart Deheegher: “Ons reisbureau BD Travel is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby”. (foto Stefaan Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Bart Deheegher: “Ons reisbureau BD Travel is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby”. (foto Stefaan Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Peter Soete

Zonder corona was de kans groot dat Bart Deheegher vanaf dit weekend opnieuw als vrijwilliger aan het werk was op het EK voetbal. Hij werkte al op EK’s en WK’s en stond in de spelerstunnels naast de Portugese ster Ronaldo en het Braziliaanse wonderkind Neymar.

Normaal had ik je nu niet thuis getroffen?

Bart Deheegher : “De kans dat ik ergens in een EK-voetbalstadion had gestaan, zou inderdaad groot geweest zijn. Als er geen corona was natuurlijk.”

Jij bent in de ban van grote voetbaltornooien gekomen door Brugge?

“In 2000 werden met het EK voetbal ook drie wedstrijden in Brugge georganiseerd en ik had me kandidaat gesteld. Ik werd aanvaard als vrijwilliger en moest controles doen aan en in het stadion tijdens de wedstrijden en werkte ook in het accreditatiecentrum. Dat was een leuke tijd. Ik kon alle wedstrijden live zien en nadien mochten we dan met de medewerkers nog naar Rotterdam om een wedstrijd mee te volgen.”

En dit smaakte naar meer?

“Eigenlijk wel want in 2010 waagde ik mijn kans om naar het WK in Zuid-Afrika te gaan. Ik heb dan twee maanden in Kaapstad gewoond en gewerkt en dat was echt uniek. Mijn echtgenote Ilse is dan meegereisd met de twee kindjes en we hebben allebei verlof zonder wedde genomen. Ilse hielp dan tijdens het WK in een B&B die door een Vlaams koppel werd uitgebaat en na het WK hebben we dan een rondreis gemaakt in Zuid-Afrika.”

Ook in Zuid-Afrika was je vrijwilliger?

“Ja, op ieder EK en WK was ik vrijwilliger. Dat wil zeggen dat ik zelf mijn transport, huisvesting en mijn eten op niet-wedstrijddagen moest betalen. Dat kostte mij inderdaad een mooie som maar ik deed dit voor de unieke ervaring. Hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze zoiets hebben meegemaakt?”

En in 2014 was je er weer bij?

“Op het WK in Brazilië mocht ik werken in de hoofdstad Brasilia. Daarvoor heb ik eveneens twee maanden verlof zonder wedde genomen en Ilse is dan in de schoolvakantie afgereisd met de kinderen en we hebben dan samen een rondreis door dat gigantische land gemaakt. Dat WK was ook fantastisch: ik was er begeleider van de kinderen die mochten oplopen met de spelers en stond met hen in de spelerstunnel voor de wedstrijd. Ik stond zo vlak naast Ronaldo en Neymar. Na de opening van de wedstrijden konden we naar onze plaatsen in de tribune om de wedstrijd te volgen.”

“Voor het WK 2018 stond ik op de reservelijst maar ik heb er niet mogen werken. Ik ben wel naar Sint-Petersburg gereisd om er de wedstrijd België-Frankrijk te zien. En dat is precies in hetzelfde stadion waar de Belgen nu zaterdag de Russen zullen partij geven.”

En opnieuw volgde een rondreis door Rusland?

“Ja, en wel een hele speciale. Met het hele gezin hebben we in Moskou de Peking Express genomen. Als je niet uitstapt om plaatsen onderweg te bezoeken, zit je maar liefst zeven dagen op de trein. Wij hadden een coupé voor ons alleen en hadden zelf eten gekocht voor onderweg en films gedownload op onze tablet. De afstanden tijdens die reis waren enorm. Vooral de uitgestrekte vlaktes van Siberië hebben een grote indruk op ons gemaakt. Maar meest indrukwekkend was Mongolië: we sliepen er in een yurt, reden er paard met de Mongolen en leefden samen met die mensen in the middle of nowhere .”

Reizen is eigenlijk je tweede natuur?

“Eigenlijk wel. Als achttienjarige heb ik een jaar in Amerika gestudeerd aan een high school in St. Louis Missouri. En als leerkracht van de Burgerschool heb ik mee mijn schouders gezet onder het uitwisselingsproject met een Zuid-Afrikaanse middelbare school. Dit jaar vieren we trouwens ons twintigjarig jubileum.”

Welke zijn je mooiste herinneringen?

“Dat zijn er te veel om op te noemen. Maar eens je naar Afrika bent geweest, blijft dat continent hangen. Naast Zuid-Afrika en Namibië waar ik al heel vaak ben geweest, heb ik onder meer Botswana, Zimbabwe en Mozambique bezocht. Maar Zuid-Afrika blijft mijn absolute voorkeur wegdragen als land: zowel voor de panorama’s als voor de mensen en de manier van leven.”

Het lag voor de hand dat je je ervaringen wilde delen?

“Drie jaar geleden hebben wij BD Travel opgericht, een reisbureau in bijberoep met Afrika en Amerika als specialisatie. We kunnen een reis plannen en begeleiden van A tot Z maar we kunnen evengoed enkel een reisroute voor het gezelschap ter plaatse uitstippelen. Ja, het is eigenlijk een beetje een uit de hand gelopen hobby.”

Welk land zul je nu als eerste bezoeken?

“Misschien wel Rwanda. Dat is een volledige groene zone en hopelijk kunnen we daar deze zomer naartoe.”

Waar zien we je in tien jaar?

“Misschien wonen we dan al wel in Zuid-Afrika, voor mij het mooiste land ter wereld.”