https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Bart De Wispelaere uit Ieper schenkt zijn opbrengst aan het goede doel: “Mensen gelukkig maken”

Bart De Wispelaere herstelt computers van mensen die het niet breed hebben. Wat hij daarmee verdient, schenkt hij aan Autisme Westhoek vzw. (foto EF) © Eric Flamand
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

Ieperling Bart De Wispelaere (36) nam net voor de coronapandemie uitbrak in februari 2020 geheel op eigen houtje het initiatief om laptops en pc’s te herstellen van wie het niet breed had. Ondertussen heeft hij meer dan 3.000 computers weer of beter aan de praat gekregen. Het geld dat hij ermee verdient, schenkt hij nu aan een goed doel.

De vaste vergoeding van 25 euro die hij ondertussen voor deze service vraagt, zal hij vanaf nu aan een goed doel schenken, waarvoor hij de keuze liet bepalen via een Facebook-poll. Boven De Wolken, dat met de meeste stemmen (207) ging lopen, viel in de loop van de poll af omdat dit geen Ieperse vereniging is. De uiteindelijke winnaar werd Autisme Westhoek vzw met 165 stemmen.

“Ik ben blij dat er zoveel respons kwam op mijn initiatief”, evalueert Bart. “Misschien had het wel onmiddellijk duidelijk moeten zijn dat het om een Ieperse vzw moest gaan. Zie het als leergeld dat ik betaal. Daarom heb ik ook besloten om eenmalig een som van tien euro over te maken aan alle deelnemende verenigingen uit Ieper. Dit engagement naar Autisme Westhoek geldt tot eind juni 2022. Daarna kan het zijn dat ik het opnieuw openstel of afkom met een ander initiatief. Als ik een herstelling uitvoer en onderdelen nodig heb, dan moeten de mensen dat wel betalen. Als ik mensen die het niet breed hebben help, dan wil ik daar absoluut niets aan verdienen. Mijn hoofdbedoeling is om mensen gelukkig te maken.”

Wachtlijst

Bart is ondertussen wel een beetje selectiever geworden in de mensen die hij helpt. “Ik heb al profiteurs over de vloer gehad die hier een defecte pc binnensteken en die daarna doorverkopen. Wie nu wil geholpen worden, moet kunnen bewijzen dat hij/zij het niet breed heeft. Sommige mensen worden naar mij doorverwezen door het OCMW of zitten in budgetbegeleiding.”

“De meeste personen die ik help komen uit Zuid-West-Vlaanderen. Ik heb ook nog samengewerkt met Argos, voor wie ik computers in orde bracht. Sommige mensen steken hier een pc of laptop binnen die ze niet meer moeten hebben. Die zet ik dan helemaal in orde en daarna verkoop ik die: 50 euro voor een pc en 75 voor een laptop. Met dat geld koop ik de onderdelen die ik niet via sponsorende bedrijven kan bemachtigen. Als ik een onderdeel in de computer van iemand moet vervangen, dan betalen ze daar enkel de kostprijs voor. Voor mijn dienstverlening vraag ik 25 euro, ongeacht de tijd die ik eraan spendeer. Ondertussen is er een wachtlijst van 11 personen die een computer bij mij willen kopen.”

“Ik pak geen klanten af”

En hoe reageren de computerzaken uit de regio op dit initiatief? “Mensen die bij mij een computer kopen, zullen nooit naar een computerwinkel gaan omdat ze eenvoudig niet over dat budget beschikken. Ik pak dus geen klanten af, maar zorg dat een computer voor iedereen toegankelijk wordt. Bij mij komen vooral 40- en 50-plussers over de vloer, maar er kwam ook al een tachtiger langs. De meest voorkomende problemen zijn te traag werkende computers.”

“Het heeft dan vooral te maken met mensen die hun toestel niet de automatische updates laten doen. Als ik een pc prepareer dan is dat gegarandeerd met 4GB-RAM als werkgeheugen, een harde schijf van 500 GB en Windows 10 PRO. Ik heb sedert drie maanden ondertussen ook vast werk gevonden en ben nu ICT-medewerker voor Waterdoctor, een jong Iepers bedrijf.”

(SD)

Bart De Wispelaere is te bereiken via Facebook: ‘Bart Baro De Wispelaere’.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.