Bart De Bock is nieuwe algemeen directeur AZ Damiaan Oostende

Huidig directeur Peter Verhulst (links) vertrekt naar het AZ Aalst, Bart De Bock neemt zijn plaats in. © Peter Maenhoudt
Redactie KW

Starten met een nieuwe job is altijd uitdagend. Maar voor Bart De Bock was het nóg specialer: op 1 mei, in volle coronacrisis, nam hij de fakkel over van Peter Verhulst als directeur van het AZ Damiaan. “Terug opstarten wordt een enorme evenwichtsoefening.”

Peter Verhulst (48) neemt na veertien jaar afscheid van het AZ Damiaan en gaat aan de slag als algemeen directeur van het OLV-ziekenhuis in Aalst. Zijn opvolger is Bart De Bock (46), die vandaag werkt als financieel-administratief directeur van AZ Sint-Lucas Gent. De Bruggeling heeft al heel wat ervaring in de sector; zo was hij eerder al financieel-administratief directeur en personeelsdirecteur in het Stedelijk Ziekenhuis Roeselare en nadien financieel-administratief directeur in AZ Delta Roeselare.

Zorgaanbod

Dat het vreemde tijden zijn om een dergelijke personeelswissel mee te maken, is een understatement. “Klopt”, bevestigt Peter Verhulst. “Hoe we dat momenteel beleven? We hebben een groep die de crisis opvolgt, samengesteld uit specialisten die vooral uit de hoek van ziekenhuishygiëne, pneumologie en intensieve zorgen komen. Die mensen leggen de contouren vast: hoe groot is het infectiegevaar in het ziekenhuis, hoe groot zijn de patiëntenstromen, … Dat is een andere manier van werken. In vergelijking met andere ziekenhuizen is het AZ Damiaan niet zwaar getroffen. Wij hebben nooit onze volledige capaciteit moeten inzetten. In die zin verloopt het hier vrij gecontroleerd.”

Peter Verhulst trekt binnenkort naar Aalst. Van waar de beslissing? “Enerzijds was er de opportuniteit in het ziekenhuis ginder. Na 14 jaar is het ook goed voor de organisatie dat er iemand nieuws komt, iemand met een andere kijk op de zaak.” Peter blikt tevreden terug op die periode. “Verschillende dingen blijven me bij. Enerzijds de fusie tussen het Sint-Jozef en het Heilig Hart. Anderzijds vind ik dat we een heel mooi zorgaanbod hebben. We hebben heel wat artsen aangetrokken de voorbije jaren en er zijn er nog heel wat nieuwe onderweg.”

Uitdaging

Voor nieuwe directeur Bart De Bock is starten in volle coronacrisis een uitdaging. “Maar ik heb er zin in. Tijdens de vergaderingen die ik al volgde, zag ik dat AZ Damiaan de crisis echt professioneel aanpakt. Nu word ik er inderdaad compleet in gesmeten”, lacht hij. “Maar, het is niet meer de start van de crisis hé. We zijn ondertussen al een paar weken verder. De volgende grote uitdaging zal zijn hoe we onze normale activiteit terug gaan starten.”

“Maar normaal, zolang er Covid-19 is, bestaat niet. Er zal een nieuw normaal zijn. Nu kan je maar met drie in de lift. Dat wil zeggen dat je minder consultaties kan doen. Dat zijn allemaal zaken die we gedetailleerd moeten bekijken. Terug opstarten zal een enorme evenwichtsoefening zijn.”

Fusie

In de toekomst staat er nog een uitdaging op het programma: het samenwerkingsverband met het AZ Sint-Jan, campus Serruys. “In alle grote steden zie je dat je qua efficiëntie beter naar één groot geheel gaat”, vertelt Bart. “Twee spoedingangen lijken me niet zo efficiënt. Ik kan me inbeelden dat dat voor mensen verwarrend is. Los van het feit dat het financieel gezien minder interessant is. Voor mij, van buitenaf, lijkt dit een perfect logische stap. Was dat de drive om naar hier te komen? Dat nu ook niet. Maar het is een mooie extra.”

AZ Damiaan heeft een goede reputatie binnen de Vlaamse ziekenhuizen. “Het komt er dus op aan om dat verder uit te bouwen”, gaat Bart verder. “Welke toekomstplannen ik voor de rest heb? Twee zaken waar ik enorm in geloof zijn innovatie en data-analyse. Uit de massa data logische conclusies trekken.”

Eigen stempel

Voor Peter Verhulst is de overstap naar Aalst ook op privévlak een hele verandering. “Ik woon in Bazel, een dorp dicht bij Antwerpen. Van de veertien jaar dat ik hier heb gewerkt, ben ik 3,5 jaar niet thuis geweest. Ik had een appartement in Bredene, want elke dag heen en weer was niet haalbaar. Op den duur weegt dat wel. Dat heeft ook mijn beslissing erg beïnvloed.”

“Ik ga Oostende missen. Ik voel me hier goed, ken hier veel mensen. Het zal ook een ander afscheid zijn. Er waren al een paar zaken gepland, maar dat zal voor een latere datum zijn.” (GLO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.