Bart Dael is afvalophaler in Pittem: “Ik krijg veel liefde van de mensen”

(foto TVB)
Redactie KW

Tijdens de Week van de Afvalophalers en Parkwachters wordt er zoals gewoonlijk extra aandacht gevestigd op de soms fysiek uitputtende job van de ophalers. Vuilnisophalers reppen zich immers wekelijks door de straten van verschillende gemeenten.

Of de temperaturen nu flirten met het vriespunt, de regen met pijpenstelen uit de lucht valt of er juist hitterecords verbroken worden: telkens weer staan deze mannen en vrouwen klaar om ons te verlossen van alle afval. Bart Dael (29) is zo iemand. Hij woont met zijn vrouw en twee kinderen in Zwevezele en werkt ondertussen al negen jaar als vuilnisophaler bij de firma Dekeyser. Van maandag tot woensdag zie je hem spurten door de straten van Tielt. Op donderdag haalt hij het restafval op in Dentergem en op vrijdag doet hij dat in de dorpscentra van Pittem en Egem.

Toffe werksfeer

“Ik kijk altijd uit naar vrijdag”, zegt Bart resoluut. “Niet alleen omdat het weekend dan voor de deur staat, maar ook omdat Pittem en Egem mijn favoriete gemeenten zijn. De mensen zijn heel vriendelijk en tonen heel veel respect. Tijdens mijn ronde krijg ik heel wat positieve reacties. Mensen zwaaien eens, plaatsen een tekening op de vuilniszakken en bedanken ons uitgebreid tijdens moeilijke periodes. Ik heb ook weinig problemen met te zware vuilniszakken in Pittem en Egem. In Tielt durven de zakken weleens zwaarder te zijn dan toegelaten, al is dat sporadisch. Dan laten we die staan en kleven er een sticker op. De mensen moeten het gewicht van 15 kilogram per zak respecteren.”

Bart spreekt vol passie over zijn job als vuilnisophaler. “Via Facebookgroepen verwittig ik de mensen als er wijzigingen zijn in het normale parcours, bijvoorbeeld toen de Egemstraat onderbroken was. De gemeente Pittem heeft bovendien met de tijdelijke invoer van de afhaalpunten voor vuilnis tijdens de wegenwerken een heel goede oplossing gecreëerd. Ik moet dagelijks vroeg opstaan en het werk is fysiek zeker niet te onderschatten, maar ik doe het nog altijd even graag. Ik hou echt van mijn job. De liefde die ik van de mensen terugkrijg, motiveert me telkens weer. Sommige momenten blijven me altijd bij. Zo kreeg ik in Pittem deze zomer tijdens de hittegolf meermaals een cola. Zulke kleine gebaren zal ik blijven koesteren. Ik heb ook het geluk om een toffe werksfeer te hebben. We vormen een hecht team.”

“Pittem en Egem zijn mijn favoriete gemeenten om vuilnis op te halen”

Bart wil Pittem en Egem ook afvalvrij houden. “Ik haal enkel restafval op, maar als ik merk dat er afval van de ophaaldienst voor pmd op straat is terechtgekomen, raap ik dat vlug op. Zo blijven Pittem en Egem proper en dat waarderen de bewoners ten zeerste. Het sluikstorten in de gemeente valt al bij al goed mee.”

Agressie

Helaas is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Een enkele keer liep de situatie volledig uit de hand, ironisch genoeg in Barts favoriete gemeente. “Vorig jaar werd ik het slachtoffer van verbale en fysieke agressie door een bewoner. Het werd zelfs zo erg dat we de politie moesten inschakelen. Ik was daar echt ondersteboven van en heb er toch zeker twee weken een heel slecht gevoel aan overgehouden. Gelukkig weegt dat ene voorval niet op tegenover alle positieve reacties van de Pittemenaars.”

In zijn vrije tijd zakt Bart graag eens af naar Pittem en Egem. “Je zal me zeker in Pittem vinden op Zotte Maandag”, lacht Bart. “Het leuke is dat sommige mensen me dan herkennen. Dat schept toch een zekere band. Ik hoop dat ik nog veel toffe momenten in Pittem en Egem kan beleven.” (TVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier