Bart Crabbe uit Roeselare: “Kinderen hebben er nood aan hun vrienden terug te zien”

Bart Crabbe: "Wij hebben de ongelooflijke luxe dat wij over veel ruimte beschikken op school." © Stefaan Beel
Peter Soete

Bart Crabbe (58) is leerkracht in het zesde leerjaar van de stedelijke basisschool De Brug en heeft afgelopen week samen met zijn collega’s de school en zijn klaslokaal in de Brugsesteenweg coronaproof gemaakt. Hij verlangt om opnieuw voor de klas te staan.

Bart Crabbe staat al 38 jaar voor de klas en mist zijn ‘klasjob’ sinds de gedwongen sluiting van de scholen. “Ik ben ontzettend gelukkig dat ik opnieuw les mag geven en dat ik de jongens en meisjes weer voor me zal zien. Ik weet dat veel collega’s toch een klein beetje hartzeer hebben dat zij ook niet mogen starten”, vertelt Bart Crabbe bij hem thuis. Zijn camper is ingericht als schoolruimte terwijl zijn echtgenote die kleuterjuf is, binnen aan de pc een kleuterblog bijwerkt. “Onze mobilhome is een leuke werkruimte. Er staat een koffiemachine, ik heb een koelkast en er staat een pc waarop ik de schoolopdrachten maak en via Google Meet contact hou met mijn leerlingen. Tot nu plaats ik elke dag opdrachten op de pc en ben ik dagelijks beschikbaar tussen 10 en 12 uur. Maar de leerlingen kunnen me altijd bereiken via mail met vragen of problemen.”

Geen ochtendspeeltijd

“Ik ben heel tevreden dat de kinderen, of althans een deel ervan, opnieuw naar school kunnen. Ik voel dat veel kinderen nood hebben om hun vrienden en vriendinnen terug te zien, om opnieuw sociaal contact te hebben. Het zal niet meer zijn zoals vroeger. Zo kunnen ouders niet meer op de speelplaats en er is geen ochtendspeeltijd meer. De lessen LO zullen in open lucht gebeuren, de speeltijden én de middagpauzes zullen in shifts plaatsvinden. Wij starten op met het eerste, tweede en zesde leerjaar en die groepen zullen geen onderling contact hebben. Het is de bedoeling dat iedereen in zijn of haar bubbel blijft. Zo zijn er aparte ingangen en is er eenrichtingsverkeer. Juf Caroline heeft mondmaskers gemaakt voor de personeelsleden, er staan spatschermen in de klas, er zijn maximum 14 banken per klas en de werkplek van de leerkracht bevindt zich op minimum anderhalve meter van de banken van de leerlingen. Het digitale bord wordt ook elke keer ontsmet want er komt ook een stagiaire bij mij. Op alle klavieren van de computers komt een beschermfolie. En overal komt er handgel en zeep. Dat wordt het motto van het derde trimester: ‘handen wassen, handen wassen.’ (lacht). “

“Zelfs het digitale bord en pc-klavier worden elke keer ontsmet”

“Wij hebben de ongelooflijke luxe dat wij over veel ruimte beschikken op school. Er zijn veel zalen en maar liefst vier speelplaatsen. Maar toch zal elke vierkante meter gebruikt worden voor de leerlingen van één, twee en zes. Hoe het in de nabije toekomst moet met onze leerlingen van het derde, vierde en vijfde leerjaar weet ik niet. Er is geen plaats meer als de huidige maatregelen blijven zoals nu. Ik vrees dat we hen dit schooljaar misschien niet meer zullen zien.”

In het secundair

Het basisonderwijs van de Roeselaarse stadsscholen is er klaar voor om op te starten maar hoe zit het in de secundaire scholen?

“In de katholieke middelbare scholen in Roeselare kunnen alle zesdes normaal opstarten”, zegt Damienne Cottens, coördinerend directeur van scholengroep Sint-Michiel. “Wanneer de overheid dan beslist om vanaf 28 mei ook de tweedes en vierdes te laten opstarten, is het mogelijk dat dit niet overal kan in onze scholen. Sommige scholen zullen misschien geen plaats genoeg hebben om dit veilig te organiseren. Belangrijk is wel dat wij de toestemming hebben gekregen om ouders en kandidaat-leerlingen te ontvangen op onze scholen vanaf 18 mei. Dit zal wel onder strikte voorwaarden gebeuren en aanmelden moet via de website van de school of telefonisch.”

Ook het gemeenschapsonderwijs is klaar om de lessen op school te geven. “Onze zesdes kunnen zonder problemen opstarten en dit allemaal volgens de richtlijnen van de overheid”, zegt Fangio Hoorelbeke, directeur van campus Tant. “Wij hebben grote klaslokalen waar de vereiste afstand gegarandeerd kan worden. Ook bij ons kunnen kandidaat-leerlingen vanaf maandag een bezoek aan de school aanvragen. Men moet wel eerst een afspraak maken en dit kan online of telefonisch.”