Bart Castelein geeft vzw De Boot niet op in deze woelige tijden: “Meer staycations door corona”

Met de boeien slaakt Bart Castelein de kreet: 'De Boot zinkt' en wil hij met crowdfunding zijn vzw redden. (foto ACK)©type=
Met de boeien slaakt Bart Castelein de kreet: 'De Boot zinkt' en wil hij met crowdfunding zijn vzw redden. (foto ACK)©type="Seq" Annie Callewaert
Redactie KW

Met ‘Help! De Boot zinkt’ startte Bart Castelein vorig jaar een crowdfunding op om vzw De Boot boven water te houden. Bart is strijdvaardig en blikt al vooruit naar de komende maanden.

“Wij zijn een niet-gesubsidieerde vzw die op eigen kracht overleeft. Dat is al 22 jaar niet simpel maar dat verplicht ons om heel creatief uit de hoek te komen”, vertelt Bart Castelein. “Bij het begin van het coronajaar hield ik mijn hart vast want we hadden nauwelijks financiële reserve. We waren verplicht om alle activiteiten te staken en we wisten dat onze grote logeerboot, de St-Antoine, in het najaar nog naar het droogdok moest om gekeurd te worden.”

Tegelijk maakten ze van de nood een deugd: “De vrijgekomen tijd gebruikten we om twee nieuwe terrassen én twee waterzuiveringssystemen aan te leggen waarbij het water wordt gezuiverd met planten. Nu lozen we echt helder water aan viswaterkwaliteit”, legt Bart uit. “Daarnaast hebben we de St-Antoine voorzien van een nieuwe inkom en trap en helemaal geschilderd zodat we die nu in optima forma kunnen inzetten voor vaartochten en logement.”

Positief aan 2020 is dat er meer staycations waren dankzij corona. Dat merkte Bart ook. “Krijgen we in normale omstandigheden jaarlijks tussen de 15 à 20.000 bezoekers, dan liepen er vorig jaar ondanks corona toch nog altijd 10.000 personen over onze loopbrug. Van booking.com kregen we voor ons logement zelfs een 9 op 10. Zulke dingen doen deugd.”

De Verschijningen verplaatsten ze naar de weide van buurman Yves Dequidt in plaats van op De Boot om alles coronaproof te kunnen organiseren. “En dankzij de medewerking van de Blankaart hebben we vorig jaar met hun Naturathlon ongelooflijk veel fluisterbootjes verhuurd. Momenteel beschikken we over vier elektrische boten, tegen 1 juli zullen dat er zeven zijn. Ook de gratis fotowandeling ‘Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen’ kon alleen maar op positieve reacties rekenen”, somt Bart op. “De fotowandeling blijft nog in België tot 2 mei. Er zijn twee startplekken: bij ons aan De Boot en Eetkaffee Steenstraete. Daarna verhuist die naar Nederland.”

Amazone van de Westhoek

Er zijn intussen al heel wat plannen voor dit jaar. Ook in 2021 zit de vzw niet stil. “De St-Antoine biedt negen slaapplekken aan, in de kajuit van het moederschip De Boot kunnen zes mensen slapen en op de Droge Paulette vier. Op De Boot zelf hebben we dit jaar de snurkhut vernieuwd. Het is fantastisch om ’s morgens vroeg wakker te worden met piepende ijsvogels, meerkoeten, futen en aalscholvers rond je oren. En voor de avonturiers onder ons hebben we ook nog Merkem-Brousse, dat is een ponton op het water waar je je in de Amazone van de Westhoek waant”, klinkt het. “Je kan er enkel naartoe met een kajak of fluisterboot en het kost 20 euro per nacht. Het zijn lang niet enkel mensen van de andere kant van het land die komen logeren, soms ook mensen van Merkem zelf die met de kinderen eens willen ervaren hoe het is om op een boot of onder de blote hemel te slapen. En daarnaast hebben we veel internationale logés.”

De Verschijningen vinden dit jaar plaats op zondag 19 september. “Actrice Gilda De Bal, hoofdredactrice en politiek commentator Liesbeth Van Impe en infectiologe Erika Vlieghe hebben al toegezegd”, verklapt Bart. “Straks maken we nog meer namen bekend. En we dienen ook twee dossiers in bij Provincie West-Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen. Wait and see…”

“In de Balzaal van De Boot komen we naar buiten met een fototentoonstelling over het mythische Noord-Korea. Enkele jaren geleden bezocht ik dat land. En van zodra het mag kunnen mensen weer iets komen drinken op De Boot.”

Info: schrijf je in op de nieuwsbrief via www.deboot.be of info@deboot.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier