Bart Buyse, voorzitter Mennefeesten, opent nieuwe zaak Butcher Buyse in Ingelmunster

Bart en Nathalie samen met hun kinderen Laura en Lewie, voor hun nieuwe zaak. (Foto FODI)
Redactie KW

Op donderdag 9 juli openden Bart Buyse en Nathalie Mattan hun zaak Butcher Buyse Meat-Fresh-Food in de Oostrozebekestraat. Ze gaan deze nieuwe uitdaging aan met het oog op de toekomst, want met dochter Laura en zoon Lewie is de opvolging nu al verzekerd.

Voor Bart en Nathalie begon het allemaal op 9 november 1996. Als twee jonge mensen van 21 en 19 jaar startten ze met een slagerij in de Profi in Ingelmunster. “Het was een sprong in het onbekende. Maar met vallen en opstaan en een rugzak vol ervaring hebben wij nu de stap gezet naar onze nieuwe slagerij-voedingswinkel. We droomden al enkele jaren over een nieuwe zaak, omdat we wisten dat de Smatch – vroeger Profi – ooit zou verdwijnen in de Oostrozebekestraat. Maar dat gebeurde toch een beetje vlugger dan we hadden gedacht”, bekent Bart. “Nathalie en ik hadden meer dan één gesprek over onze toekomst. Omdat onze dochter Laura (20) sinds haar studies in Hotelschool Ter Duinen in Koksijde al meewerkte en onze zoon Lewie (15) die nu aan de Slagerijschool van Ter Groene Poorte studeert – het ook beiden in de toekomst zien zitten, besloten we om een gezinsproject uit te werken. We konden een pand op de kop tikken op slechts 150 meter van onze vorige zaak in de Smatch. Er volgden veel vergaderingen, want we wilden een nieuwe zaak die voldoet aan alle normen op het gebied van vleeswaren. Ieder product zit bijvoorbeeld in een aparte koelkast. We werken zelfs met temperatuurregistratie die we kunnen opvolgen via de gsm. We bouwden hier een slagerij uit met hoogstaande technologie en natuurlijk veel ruimer dan vroeger. Nu hebben we 600 m² ter onze beschikking, vroeger in de Smatch was dat 110 m².”

Lokale hulp

Toen Bart en Nathalie besloten om een nieuwe zaak uit te bouwen dachten ze eerst aan de Ingelmunsternaren. “Ik heb nagedacht over welke lokale zelfstandigen misschien een handje konden helpen met de verbouwing. Kwamen we tot een akkoord, dan kreeg die zelfstandige de klus toegewezen. In enkele maanden tijd hebben we zo deze nieuwe zaak uitgebouwd en dat in coronatijden. Ik bedank alle mensen van de gemeente voor hun medewerking. Dank aan mijn vader, aan mijn goede vriend Stefaan en aan alle aannemers. Corona of niet, niemand liet mij in de steek. Iedereen kwam op het voorziene moment het werk uitvoeren”, vertelt Bart, die Slagerij Bart na 25 jaar veranderde in Butcher Buyse Meat-Fresh-Food. “Butcher Buyse gaat over ons beroep en onze naam waar we trots op zijn. Meat staat voor verse en gerijpte vleeswaren, iedere dag met zorg klaargemaakt. Fresh is omdat het allemaal dagvers is. Food gaat over ons gamma met A-merken.”

Eigen Buyse-bier

Via een goede vriend kwam ik ook terecht bij bierbrouwer Steven Rommel, die een Buyse-biertje brouwde. Omdat we met het cliënteel door corona niet kunnen klinken op de zaak kreeg iedereen één biertje mee naar huis, maar ons eigen bier verkopen we natuurlijk ook in onze zaak. En als bierdrinker denk ik niet dat het bij één blonde soort zal blijven”, glimlacht Bart.

Bart is ook zaakvoerder van frituur De Mennehoek in de Bruggestraat en al méér dan tien jaar voorzitter van de Mennefeesten in Ingelmunster. Dit jaar worden er het tweede weekend van augustus geen Mennefeesten gehouden. “Ik vind het spijtig dat we door corona onze Mennefeesten 2020 niet mogen laten doorgaan. Maar kreeg ik in de voorbije weken nog die organisatie erbij, dan had ik dat zeker niet overleefd. Nu zal ik toch één jaar langer leven”, lacht Bart.

Butcher Buyse is open van maandag tot en met vrijdag van 7 tot 18.30 uur en op zaterdag van 7 tot 18 uur. Gesloten op zon- en feestdagen. Info: 051 30 01 22 of info@butcherbuyse.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier