Barst in klok Sint-Aldegondiskerk Zwevezele

Redactie KW

Na een nazicht op de torenklokken van de Sint-Aldegondiskerk in Zwevezele kwam er slecht nieuws. Een grote verticale barst van 15 centimeter werd vastgesteld in de Mariaklok.

De Mariaklok is in de Zwevezeelse klokkentoren de tweede grootste klok na de Sint-Aldegondisklok. In de toren hangen vier klokken. De Sint-Aldegondisklok, die vervaardigd werd in de 18de eeuw met een diameter van 112 cm, de Mariaklok in de klokkenstoel, rechts van de grote klok, gegoten in 1952 onder het pastoorschap van Nollet met een diameter van 103 cm, de Sint-Jozefsklok, in hetzelfde jaar gegoten en met een diameter van 90 cm, en tot slot de Sint-Antonius/Sint-Hubertusklok als klepklokje, gegoten in 1937. De Mariaklok mag niet meer gebruikt worden, anders zou de scheur nog groter worden.

“Concreet kan onze klokkentoren de vreugde niet meer vertolken op de tonen van bim-bam-bom”, aldus pastoor Luk Brutin. “Wat we nu horen is een combinatie van de grote oude Sint-Aldegondisklok en de derde grootste klok van Sint-Jozef, in de orde dus van bim-bom. Dit is echt jammer. Vele parochianen spraken de pastoor en de kosters al aan over het feit dat de klokken niet meer luiden zoals voorheen. De reacties zijn behoorlijk emotioneel als ik ze vertel over het voorval. Dit is ook normaal. De meeste Zwevezelenaars hebben altijd de drieklank van de drie klokken gehoord bij alle zaterdag- of zondagvieringen en ook bij de feestelijke gelegenheden zoals doopsels, vormsels, eerste communies, huwelijken, Sint-Aldegondisfeesten en dergelijke. De klokken behoren tot het Zwevezeelse cultuurpatrimonium. We hopen dat de kerkfabriek van Sint-Aldegondis alles doet om van onze kerktoren terug een feestelijke en vreugdevolle toren te maken door een nieuwe klok te bestellen en te laten installeren”, besluit Luk Brutin. (red)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.